Під час дії воєнного стану, коли чимало мешканців буд. по вул. Келецька, 52 та Келецька 50б вимушено виїхали з міста з дітьми, деякі прийняли на час відсутності в свої домівки переселенців з південних і східних регіонів, а ті, що залишились – переживають за долі своїх близьких на фронті та в гарячіших регіонах, та і за своє життя – адже щодня чути сирену повітряної тривоги – моментом слабкості людей вирішив скористатися забудовник.

Він з’явився біля дому, не представляючи назву своєї організації та не показуючи жодних документів, заявив, що буде вирізувати дерева під вікнами та будувати багатоповерховий офіс з парковкою для автомобілів та автомийкою.

Дерева почали висаджувати поруч з домом у 1975 році, коли той будувався, і з того часу вони захищали житло від шуму та загазованості з вулиці Келецької (з активним рухом тролейбусів, автобусів, трамваїв та приватного транспорту).

У відповідь людям, які заявляли, що ще в 2018 році чітко повідомили мерії свою позицію – що вони проти нищення дерев та забудови – заявляв, що він про їхній супротив знає, але зробить, що захоче, і не їм йому вказувати.

У візитера вдалося допитатися хто він такий – Володимир Кравчук в супроводі архітектора Романа Вікулова.  Однак назву фірми він не називав. Так само обіцяв надіслати документи про свою організацію – не надіслав.

Відомості довелося шукати самотужки, як і решту даних про зелену зону, яка раптом стала майданчиком під будівництво. Отримати публічну інформацію щодо ділянки допомогла адвокат Наталія Гнатиш.

Історія ділянки: територія з зеленими насадженнями з 1975 року вливалася в єдиний ансамбль з малою річкою Дьогтянець (яка, в свою чергу, тече в Південний Буг). Будинок за адресою Келецька, 52 будувався як гуртожиток підприємства «Термінал» для молодих сімей. У зеленій зоні влітку бавилися діти, а взимку спускалися на лижах і на санях з гірки, яка простягалась від зони насаджень до річечки. Вода в річечці була досить прозорою і чистою, в ній навіть водилися п’явки.

Після проголошення Незалежності України підприємство плавно припинило свою роботу, однак в останні роки існування встигло здати багатоквартирний будинок на Келецькій (між вул. Шевченка та Лялі Ратушної). Частина жителів гуртожитку виїхали в новозбудований дім та малосімейний будинок на Юності. А ті, що залишилися – встигли розширити своє майно. Таким чином, з того часу більшість мешканців мають двокімнатні квартири-секції на родину площею 30 кв. м. кожна.

Згодом мешканці звернулися до міського голови Володимира Гройсмана з проханням взяти на баланс міста будинок, а малі квартири площею 30 кв.м. приватизували. З того часу територія біля будинку перейшла в комунальну власність.

Після цього мешканці своїм коштом провели в будинку заходи з енергоощадності, та, наскільки це було можливо, навели лад в домі. Такі стандарти Асоціація «Енергоефективні міста України», віце-президентом якої нині є Сергій Моргунов, пропагує на опалювальний сезон 2022-2023, але в будинку на Кел.52, їх впроваджують вже другий десяток років.

Зокрема: Утеплили тамбури під’їздів, закрили наглухо вхід у фойє з великими дверима, який виходить на зелену зону, аби не було протягів, замінили в усьому будинку вікна на пластикові, замурували площі в підвалах цеглою та зробили там комори мешканців, а в під’їздах замурували великі вікна та зробили менші пластикові, ліквідували батареї на сходах, зробили глухі засуви на горище. А на вході на кожен поверх замінено двері – вони на ніч зачиняються на замки, а на день на повне закриття, щоб не було протягів. В будинку немає гарячого водопостачання (стара труба, яку будував завод, зносилася, а нову не підвели), тому гріють воду від індивідуальних для кожної квартири бойлерів, увімкнених на нічний режим споживання, в підвалі встановили тепловий лічильник та приватні лічильники в кожній квартирі, на кожному поверсі є газовий лічильник та людина, відповідальна за облік газу та аналіз споживання за декілька місяців, на сходових клітинах встановлено ощадні лампи з датчиками руху, Замінено старі стояки труб холодної води на пластикові, аби не було аварій, та сантехніку в квартирах.

Проблема будинку – що в переобладнаних з гуртожитка квартирах-секціях немає балконів. Тому якщо біля нього не буде озеленення, шум та загазованість з дороги по вулиці Келецькій буде йти прямо в квартири. Відтак, створена від часу будівництва зелена зона, не втратила свою актуальність.

Водночас, збереження зеленої зони з облаштуванням спортивного майданчика поруч буде зручним місцем рекреації для жителів району, де мало подібних скверів х висадкою дерев. Відтак, за умови гарного облаштування «Сквер на Келецькій» стане гарною територією, яка прикрасить сучасне місто.

Проблема, що виникла з охочим знищити зелену зону

*У липні 2008 року ділянку з зеленою зоною придивилася організація ТОВ «Юніон» з керівником Михайлом Володимировичем Жуйко. Однак міська рада відмовила ТОВ у будівництві з причини, що це є зелена зона, а під ділянкою пролягають комунікації.

*У 2011 році М. Жуйко з фірмою «Юніон» знову вирішив заатакувати зелену зону та побудувати під вікнами автосалон та автосервіс з обслуговування автомобілів. Рішенням міської ради від 04.08.2011р. №1917 було відмовлено Жуйку в погодженні проекту, а ділянку віднесено до «території земель зелених насаджень (розташування газонів та зелені насадження)».

*У 2018 році рішенням ВМР від 30.03.2018 № 113 ФОП Михайло Жуйко домігся рішення міської ради про передачу в оренду вказаної ділянки – на 10 років. А земельну ділянку – віднесли до категорії земель: землі житлової та громадської забудови. 30.08.2018 ВМР прийняла рішення та видала містобудівні умови ТОВ «СамСервіс» на будівництво мийки автомобілів зі знищенням дерев.

Тоді ж рішенням ВМР від 28.09.2018 № 1364 на 4 роки 11 місяців було укладено договір земельного сервітуту з ТОВ «СамСервіс» – яка мала будувати автомийку.

Після цього жителі будинків по Келецькій, 52 та Келецькій 50б побачили, як у них під вікнами почали різати дерева, ставити паркан та на ділянку заходити техніка. На паркані повішали проект автомийки. Як виявили з картинки проекту, забудовники мали створити додаткову смугу для автомобілів біля тротуатру – а це означало, що вирізати до десятка дерев (адже, якщо на місці дерев пролягає дорога, то дерева не посунуться, як на малюнку, але їх просто буде знищено).

Люди почали виходити під міську раду та вимагати припинити знищення зеленої зони із забудовою. Після неодноразових звернень забудовник повідомив про припинення робіт.

Насправді, не треба для цього бути мегаекспертом, аби побачити, що дерево – це дерево, а не поле під забудову:

*У 2021 році ТОВ «СамСервіс» з керівником Владикою С.М., Гижко Ю.П. та Мартинюк І.В. перереєструвалося в ТОВ «Спецпрофірм» з керівником Кравчуком В.О.

*У 2023 році під час війни ТОВ «Спецпрофірм» вирішило знову заатакувати жителів. А так як знали про незгоду людей різати дерева, задекларовану ще у 2018 році, вирішили налякати авторитетністю і грішми.

Варто зазначити, що архітектором ТОВ «Спецпрофірм» є Роман Вікулов, який у 2018 році, коли жителі будинків відстоювали зелену зону, працював у Вінницькій міській раді спеціалістом з архітектури. Саме він 31 травня та 6 червня зневажливо спілкувався з людьми, які намагалися відстояти своє право дихати киснем, а не вихлопами автомобілів.

Під час візиту до мешканців забудовник з архітектором використовували кілька тез: «вас і так забудують», видаючи себе за геть нових забудовників, яких впустила на ділянку міська рада, «у нас є гроші, ми інвестори», «ми вже заплатили за оренду».

Варто зазначити, що ТОВ «Спецпрофірм» підписала договір оренди у 2019 році, знаючи, що ще кілька місяців тому мешканці будинків по Кел.52 та Кел.50б рішуче захищали зелену зону, не погоджувались на забудову з вирізуванням дерев. Відтак, вони свідомо ще з 2019 року планували насильницьке захоплення ділянки.

У відкритих даних земельного кадастру вказана зелена зона зазначається як «ділова» (чого домігся М.Жуйко, охочий вирізати дерева та знищити зелену зону) без врахування насипу поруч з нею. Однак, як у 2018 році, так і в 2023 році забудовник малює проекти, які розташовані на несформаваній ділянці. Що є самозахопленням землі. Зараз на ділянці поруч з зеленою зоною лежить каміння, привезене ТОВ «СамСервіс» та гора піску від її послідовника ТОВ «Спецпрофірм».

Тобто, на землі з позначкою 1. Вочевидь, забудовник вирішив її захопити, а потім новими хитрощами оформити на себе. Не виключено, що реалізація цього задуму – це розповіді, що начебто облаштують беріг біля річки. (На картинці, який приносили В.Кравчук та Р.Вікулов – біля річки парковка з мийкою).

Листування з мерією

25 травня 2023 року у відповіді від міського голови С.Моргунова було вказано, що «в подальшому наміри використання зазначеної земельної ділянки мають узгоджуватися з мешканцями м. Вінниці»

6 червня С.Моргунов відповів, що ТОВ Спецпрофірм дозвільні документи на виконання будівельних робіт не надавалися.

Однак наступного дня об 11.30 мешканці побачили вантажівку з піском, яка їхала їхньою ділянкою. Щоправда, після неї руху в зеленій зоні не було.

Жителі будинків по Кел.52 та Кел50б створили ініціативну групу та пропонують створити на ділянці, що перебуває у комунальній власності, парк та поруч спортивну територію пій СкейтПарк, петиція з пропозицією якого зібрала достатню кількість підписів.

Як бачать територію жителі будинків

Передовсім потрібно вирівняти ділянку, на якій нарили горбків охочі знищити зелену зону, підсадити нові дерева на заміну тих, які знищили орендарі та облаштувати територію. Щоб там росли високорослі дерева, як берези і клени, а також декоративні – як сакури. А також встановити лавки.

Поруч з зеленою зоною біля річки розмістити СкейтПарк «Келецький»

Наступна доля понад 500 людей залежатиме від вольового рішення мерії.