Аналізуючи заяви держсекретаря США та китайських дипломатів за підсумками першого дня двосторонніх зустрічей, кореспондент BBC Ентоні Зуркер зазначив, що американська сторона бачить “певні успіхи”. Журналіст підкреслює, що частково це пов’язано з невисокими очікуваннями Білого дому від поїздки Блінкена до Пекіна.

Зокрема, Зуркер повідомляє, що очільник Держдепу США зустрівся з міністром закордонних справ Китаю Цінь Ганом, провівши з ним вісім годин — на годину більше, ніж планувалося. Не дивлячись на те, що розмова дипломатів стосувалася “серйозних розбіжностей” між країнами і мала “небагато відчутних результатів”, у ній проглядалися певні “обнадійливі ознаки”.

У матеріалі зазначається, що в понеділок сторони чекає “ще один день ходіння канатом”: Блінкен зустрічається з головним китайським дипломатом Ван І і, можливо, з лідером КНР Сі Цзіньпіном. За словами американців, в другий день переговорів вони розраховують не так на розширення перспектив у відносинах, як на обговорення кількох конкретних тем.

“Китайці і перед візитом Блінкена були холоднуваті у своїх заявах, і після першого дня візиту коментували його дещо суворіше, ніж американці. Проте сторони домовилися, що Цінь Ган у якийсь момент приїде з візитом до США і що вони продовжать роботу над розширенням авіасполучення між двома країнами.

Це не так вже й багато, але американці, вважають, що для початку це непогано”, — зазначають в BBC.