В першу чергу, таке звернення стосується керівників тих регіонів РФ, де втрат особливо багато.

У Кремлі порадили губернаторам російських регіонів “акуратніше” поводитися з даними про втрати росіян на війні проти України, а також з некрологами. Таке розпорядження отримали в Бурятії, Вологодській області, Туві і ще трьох регіонах РФ.

Як зазначає видання “Верстка”, публікація цієї інформації турбує жителів регіонів, а журналісти використовують її для підрахунку реального числа ліквідованих окупантів.

“За останні місяці частина губернаторів – у “Верстки” є підтвердження з Бурятії, Вологодської області, Туви і ще трьох регіонів – отримала рекомендації не публікувати некрологи жителів суб’єктів, загиблих на війні. Про рішення приховати некрологи “Верстке” розповів високопоставлений представник думи. Його слова підтвердили джерела, близькі до регіональної влади в Туві і в Бурятії, а також співрозмовник в ЦФО”, – йдеться в матеріалі.

Водночас джерело видання в парламенті повідомило, що “йдеться саме про прохання Міноборони до представників кількох регіонів, де втрат було особливо багато”. За його словами, було побоювання, що це призведе до заворушень в регіонах. Крім того, в російському Міноборони “дуже болісно” реагують на журналістські розслідування, які спростовують офіційну інформацію відомства про втрати на війні проти України.

Сергій Бойчук