У Москві знайшли мертвим одного із творців першої радянської двоступеневої термоядерної бомби РДС-37 Григорія Клінішева.

Про це повідомляє російське пропагандистське інформагентство ТАСС.

Відомо, що тіло 92-річного Клінішева знайшли у квартирі на Космодаміанській набережній. Попередня причина смерті – самогубство. Поруч з ним також було знайдено передсмертну записку у якій чоловік попрощався з рідними.

Григорій Клінішов народився у 1930 році. Він був одним з розробників деяких типів термоядерних зарядів бомб наступних поколінь.

РДС-37 це перша радянська двоступенева термоядерна бомба. Вперше її було скинуто 22 листопада 1955 року на Семипалатинському полігоні із бомбардувальника Ту-16.

Номінальна потужність бомби була приблизно 3 Мт, але під час випробування була знижена приблизно вдвічі, до 1,6 Мт. Приблизно через 5-7 хвилин після вибуху висота радіоактивної хмари досягла 13-14 кілометрів.

Діаметр “гриба” хмари до цього моменту становив 25-30 кілометрів. Після цього випробовування багатьох військових на полігоні вразила променева хвороба. А територія навколо досі залишається непридатною для життя.
Не дивлячись на це, російські чиновники та і сам диктатор Володимир Путін неодноразово погрожували Україні та світу ядерною зброєю. Часто до ядерних погроз вдається заступник голови Ради безпеки РФ Дмитро Медведєв.

Українська розвідка наголошувала, що заяви кремлівських божевільних – це лише погрози, а Москва не готова застосувати ядерну зброю. Проте президент США Джо Байден нещодавно назвав реальною загрозу ядерної атаки, яка може забрати сотні тисяч життів і знищити величезні території.

Сергій Бойчук