Знак характеризує майбутній період. 2018 рік пройде під знаком Земляної собаки. Згідно з традиційним місячним календарем рік Земляної Собаки розпочнеться в Китаї 16 лютого 2018 року, і триватиме до 5 лютого 2019 року.

Своє найважливіше свято китайці відзначають протягом 15 днів. Кожен день має особливе значення. За місцевими віруваннями, як зустрінеш Новий рік – так він і складеться. Тому китайці ретельно стежать, щоб святковий стіл ломився від страв. Святкову вечерю прийнято готувати за декілька годин до настання Нового року, щоб в останню годину старого року не користуватися ножем, яким, згідно з віруваннями китайців, можна ненавмисно відрізати щастя і успіх. Тож вже зараз китайці зустрічають Новий рік, або Свято весни,  та вітають своїх рідних і близьких. Серед тих, хто святкує — вінничанка Лілія Коломієць. Вже кілька років вона із коханим та друзями  мешкають у Піднебесній та займаються музикою. Нашому журналісту землячка надіслала кілька світлин традиційного новорічного столу та розповіла про страви, які там є.

Ми їмо обов‘язково китайські пельмені – джаодзи, рибу варену з тофу, кольорову капусту тушковану з червоним перцем, коріння ямсу, шкурку з соєвого молока з перцем, тушковану яловичину, стручки молодої квасолі з морськими грибами, качку по-пекінськи, варене листя шпинату з часником, столітнє яйце чорного кольору.. Словом, екзотика. Тому нічого ми не їмо, здебільшого дивимось, як їдять китайці, – із усмішкою каже Лілія. – Китайці далекі від язичницьких обрядів, тому тут ніяких ялинок нема. Традиційна прикраса – червоні паперові ліхтарики. А замість шампанського – келих  ямсового соку (це як підсолоджена вода з картопляним пюре).

Цікаво, що по всьому будинку китайці розставляють вази зі стиглими мандаринами: вони уособлюють багатство і достаток. Крім того, на дверях вішають фотографії божеств, щоб відігнати злих духів. За традицією, на китайський Новий рік обов’язково надягають новий одяг. Це робиться для того, щоб не переносити в новий рік проблеми року, що минає.

Додамо, що вчора ввечері у Львові, на площі Ринок, відбулась традиційна хода «вогняних драконів», також для львів`ян та гостей міста влаштували лазерне шоу. Китайский Новий рік тут  святкуватимуть з 15 по 18 лютого. У ці дні буде працювати ярмарок, а також – розваги на головній сцені (китайське караоке, виступи артистів, dj-сети, виступи майстрів кунг-фу).