Незважаючи на те, що вона є основним непрямим економічним бенефіціаром війни — Bloomberg.

Згідно з підрахунками Джеймса Макінтайра з Bloomberg Economics, за 15 місяців після того, як Москва почала вторгнення, різке зростання цін на енергоносії та інші товари принесло Австралії близько 150 мільярдів австралійських доларів (102 мільярди доларів США).

Проте країна надала Україні військову та гуманітарну допомогу на суму, яка еквівалентна лише 0,5% цих незапланованих прибутків — менше, ніж надали Польща, Чехія та Данія.

Це спонукало консервативну опозицію Австралії та науковців вимагати від уряду більшої підтримки воюючої країни.


Міноборони України звернулося до Австралії з проханням надати частину з 59 танків M1A1 Abrams, які вона отримала від США більше 15 років тому, тепер, коли Канберра збирається придбати більш сучасні їх версії. Запит надійшов напередодні саміту НАТО в Литві у липні, який планує відвідати також прем’єр-міністр Австралії Ентоні Албанезе.

"Існує ризик того, що Австралію розглядатимуть як стратегічних сторонніх спостерігачів — ми добре говоримо, але насправді ми не робимо багато в практичному плані. Уряду Австралії дійсно варто активізуватися", — вважає Малкольм Девіс, старший аналітик Австралійського інституту стратегічної політики в Канберрі.

Раніше цього місяця міністр оборони Річард Марлз відкинув твердження про те, що Австралія зробила недостатньо, заявивши, що його країна є найбільшим джерелом допомоги Україні в Індо-Тихоокеанському регіоні за межами США.

"В Європі та в самій Україні розуміють, що Австралія перевершує свою вагу у підтримці України", — сказав Марлз.