У Вінниці відбувся  “круглий стіл” за участю представників політичних партій та громадських діячів, волонтерів, під час якого обговорювали архіважливі питання української нації – як подолати шевченкофобію у суспільстві та  встановити  у Вінниці гідний пам’ятник Кобзарю, про що йдеться півстоліття. Вінниця – єдиний обласний центр в Україні,  де його немає.

Присутні різко засудили дії міської влади, яка всупереч думці громади продовжує будівельні роботи, обгородивши об’єкт парканом, з встановлення “Дерева свободи” на площі Небесної сотні у Вінниці, та правоохоронців, які не розслідують справу з викрадення вночі 23-24 січня  погруддя Т.Шевченка, який тут з часів Майдану.

Присутні висловлювалися відверто.

Валерій Козяк, координатор об’єднаної організації “Вінниця  вшановує Шевченка”:

Чому не виконуються рішення міськради: площа Небесної сотні реконструйована, але пам’ятника Шевченка так і немає, хоч був конкурс й переміг творчий колектив Львова. Йдеться, щоб Шевченка зобразити з героями сучасності – Небесної сотні, бійцями АТО, волонтерами. З нами погодився голова облради Олійник і написав листи Коровію та Моргунову. 22 червня 2017 року ми пішли на прийом до міського голови і зраділи, що нас почули. У міськраді сказали, що реконструкцію площі беруть на себе, а якщо громада хоче пам’ятника, то нехай шукає гроші. Ми відчули, що нас хочуть надурити. Тому пропоную перевести всі дії влади у правове поле. Ми написали 6 заяв правоохоронцям про вчинення кримінального злочину, але  їх, на мою думку, так і не розглянули, бо відповіді ми не отримали.

Михайло Сіранчук: – Треба зупинити будівельні роботи, які ведуться за парканом на площі Небесної сотні, щоб не було ганьби Вінниці, а була слава. Якщо ми здаємо Шевченка, то здаємо націотворчий корінь. Ніхто у світі не байдужий до вінничан, до нашого питання прикута увага ОБСЄ, однак серед жителів області є такі, котрим не донесена правдива інформація. Шевченко у Вінниці – це сіль на рані України. Тарас Шевченко -духовний Гетьман України. Ним був обраний Кобзар 17 грудня 2013 року у Києві на Майдані.

Валерій Палій: – Поліція зайняла чітко бандитську позицію – може ловити тільки “жуліків”. А якщо злочин вчинила діюча влада, то поліції немає. Викрадення погруддя – це наруга над українською нацією. З вінницькою мафією ми воюємо з 2002 року. Без повстання ми нічого не доб’ємося. Влада – це гроші, а гроші для них – це святе. Де і коли таке було, щоб барига поступився грішми?  Троє родин Небесної сотні із Вінниці написали міському голові, що вони “за” встановлення тут пам’ятника Шевченку, й заборонили спекулювати іменами їхніх рідних загиблих, не погоджуючись з думкою, яку нав’язують громаді Вінниці.

Євген Загородній: – Міська рада порушила Європейську хартію місцевого самоврядування, діючи всупереч громаді. Сьогодні не присутня тут міська влада, яка, на жаль, не іде на переговори. У Вінниці – революційна ситуація, коли верхи не можуть, а низи не хочуть.

Таїса Гайда: ми пробували вночі знести паркан на площі Небесної сотні, але він досить міцно зварений.

Вадим Шмагалов: – На площі Небесної сотні у Вінниці відбувається кримінальне порушення. Я звертаюся до присутнього в залі  т.в.о.начальника міської поліції занести мою усну заяву в єдиний реєстр досудових розслідувань і розпочати розслідування. Завтра ми привеземо сюди весь світ.

Катерина Цибуля: – Пропоную проголосувати за недовіру міському голові і розпочати, зокрема, на площі Небесної сотні збір підписів.

Андрій Мельничук: – Нас турбує – хто забрав Шевченка? Відбувається спекуляція на двох темах, якщо влада не почує громаду, то неминуче зіткнення лобами.

Людмила Бобровська: – На цьому місці відбувається злочин. Я як медик перше своє кладовище відкрила у КМДА 2013 р., закриваючи очі активістам, які стікали кров’ю й помирали.

На 20 лютого у Вінниці  заплановано відкриття пам’ятника Небесній сотні,  який більшість вінничан назвали “Покручем” й бояться найгіршого – щоб не було сутички  між хлопцями Майдану та активістами, яких звели лобами. Адже вінничан поставили перед фактом: вибрати, хто їм дорожчий – Шевченко чи Небесна сотня. Однозначно, обидві речі святі, й влада на цьому спекулює.

Зараз цілодобово біля нововстановленого погруддя Кобзарю чергують активісти, хвилюючись,щоб погруддя не вкрали, як попереднє. Тут встановлена палатка, буржуйка та височить прапор України. Усі небайдужі декламують у мікрофон поезії Шевченка.

Вінничан приїхали підтримати представники “Буковинського Майдану”, пообіцявши недопустити наруги над символами українців й разом боротися за Шевченка у центрі Вінниці.

Боєць АТО Світлана Бевз зачитала рішення, в якому йдеться, що прогресивне світове українство глибоко обурене та засуджує злочин у Вінниці, фактично акт вандалізму, скоєний у ніч на 24 січня 2018 року, коли був знищений постамент та викрадено погруддя Т.Г.Шевченка, встановлений 16 лютого 2014 р. під час Революції гідності за кошти громади  Вінниці та розпочате спорудження на цьому ж місці так званого “Дерева свободи”. Ці дії ганьблять місцеву владу та паплюжать пам’ять героїв Небесної сотні. Це фактично свідчить про розгортання цілеспрямованої антишевченківської, а по суті – антиукраїнської кампанії. Прояви шевченкофобії в українському суспільстві стають дедалі частішими.

Громадськість Вінниччини вимагає у зверненні до влади:

1. Негайно припинити будь-які будівельні роботи по встановленню так званого “Дерева свободи” до вирішення цього питання через відповідні компетентні органи, в тому числі і в судовому порядку.

2. Повернути погруддя Шевченка, встановлене у лютому 2014 р., на місце, відповідно до проведеної реконструкції площі Небесної сотні з метою подальшого встановлення монументального пам’ятника Кобзарю.

3. Скасувати рішення Вінницької міськради від 27.10.2017 р. щодо встановлення так званого “Дерева свободи”, яке прийняте з порушеннями, без відкритого конкурсу та громадського обговорення.

4. Встановити на Майдані Небесної сотні архітектурно-скульптурний комплекс “Т.Г.Шевченко – духовний Батько українського козацтва, Небесної сотні, волонтерів, Героїв АТО”, провівши громадські слухання, обговорення та конкурс по визначенню найкращого, достойного проекту вшанування національних Героїв України.