На Вінниччині працівники ДБР виявили злочинну схему. Як повідомляють у пресслужбі ДБР, про підозру повідомили усім учасникам схеми видачі підроблених документів для ухилення від військової служби у Вінницькому центрі комплектування.

Протиправну схему, яка на постійній основі діяла у Вінницькому центрі комплектування, правоохоронці викрили ще в лютому 2023 року. Тоді на гарячому було затримано одного з офіцерів під час отримання хабарів від військовозобов’язаних осіб.

Зловмисники створили механізм систематичного отримання неправомірної вигоди від чоловіків за визнання їх непридатними до служби. Ціна такої «послуги» становила від 3 до 6 тис. доларів США у залежності від обсягу роботи.

Для підробки медичної документації до схеми військовий долучив лікаря-терапевта військово-лікарської комісії Вінницького ОМТЦК та СП та завідувача одного із відділень Вінницької міської клінічної лікарні.

Згідно до схеми, офіцер виявляв чоловіків, які хотіли “домовитися” щодо ухилення від мобілізації та направляв їх на проходження ВЛК. Далі лікар ВЛК шукав хвороби та призначав додаткове обстеження у Вінницькій міській лікарні. У лікарні завідувач одного із відділень фальсифікував результати необхідних обстежень.

З одержаними довідками та коштами чоловіки приходили до військового, який здійснював подальший вплив для прийняття «потрібних» рішень військово-лікарською комісією.

Усім трьом учасникам злочинної схеми повідомлено про підозру. Військовому та працівнику ВЛК може загрожувати до 5 років позбавлення волі, а посадовцю лікарні – до 2 років обмеження волі.

Сергій Мудрак