Після важких боїв і відчутних втрат ватажок ПВК “Вагнер” Євген Пригожин вирішив, що зберегти свою компанію, як незалежну силу, можна спробою заколоту проти міноборони Росії. Однак, він переоцінив свої перспективи.

Про це йдеться у новому огляді Інституту з вивчення війни (ISW). Аналітики зазначили, що Пригожин розглядав термін – 1 липня, встановлений міноборони для формалізації контролю над нерегулярними формуваннями, включаючи “Вагнер”, як екзистенційну загрозу його політичному (і, можливо, особистому) виживанню.

Тому він вирішив ризикнути, використавши свої сили, в спробі змінити керівництво міноборони, а не повністю втратити ПВК “Вагнер”. Аналітики Інституту припустили, що Пригожин швидше за все планував цей заколот, про що говорять координація і швидкість “вагнерівських” рухів, але у ISW поки немає підтверджень цій гіпотезі.

Експерти ISW зазначили, що єдина реальна надія Пригожина на міцний успіх полягала в забезпеченні дезертирства міноборони, але цього не сталося.

В Інституті припустили, що Пригожин також розлютив багатьох співробітників “Вагнера” і симпатизуючих цій ПВК ультранаціоналістів тим, що не довів до кінця спробу маршу на Москву.

Крім того, аналітики зазначили, що угода, досягнута Пригожиним з Лукашенком і Кремлем, засмутить співробітників “Вагнера”, оскільки вона поклала кінець зусиллям ватажка найманців захистити їх від підпорядкування міноборони.

Як відомо, вдень 24 червня найманці ПВК “Вагнер” дісталися до Московської області. Однак в 200 км від Москви Пригожин вирішив зупинити колону з військовою технікою. Це сталося після переговори з самопроголошеним президентом Білорусі Олександром Лукашенком.

За їх підсумками сторони досягли домовленість: “вагнерівцям” гарантували безпеку, а Пригожин повинен поїхати в Білорусь. При цьому звинувачення проти Пригожина будуть зняті, а справу закриють.