У міністерстві охорони здоров”я назвали фейком та частиною ворожої інформаційно-психологічної операції інформацію про поширення холери через підрив Каховської ГЕС.

“На сьогодні в Україні на територіях Херсонської, Запорізької Миколаївської, Дніпропетровської та Одеської областей НЕ зареєстровано жодного підтвердженого випадку холери”, – повідомили у МОЗ у Telegram.

У міністерстві наголошують, що такі повідомлення зловмисники адресно розсилають користувачам через різні месенджери.

“На територіях вищезгаданих областей на базі Центрів контролю та профілактики хвороб сформовано 97 груп оперативного реагування на біологічні, хімічні та радіаційні загрози. Вздовж річища Дніпра та вздовж морського узбережжя щоденно проводиться моніторинг води поверхневих водойм. Наразі найбільш значні відхилення від показників безпеки згідно з вірусологічними, мікробіологічними та паразитологічними дослідженнями зафіксовано в Одеській області”, – розповіли в міністерстві.

Разом з тим фахівці МОЗ нагадали, що купатися чи використовувати таку воду для обробки харчових продуктів або господарських цілей не можна. Крім того, заборонено вилов та вживання риби із забруднених водойм.

Вадим Снігур