Запашним димком польової кухні зустрічала гостей Северинівка Жмеринського району… Так тепло, по-домашньому северинівчани вітали всіх, хто 31 січня приїхав на відкриття нового Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП).

– Це вже четвертий «прозорий офіс» у об’єднаних територіальних громадах Вінниччини після Вороновицького, Якушинецького, Томашпільського, але він найпотужніший, — сказав під час урочистостей Андрій Гижко, перший заступник голови Вінницької ОДА. — Зараз європейці допомагають відкриттю модернізованого центру у Калинівській ОТГ, а орієнтовно у квітні розпочне роботу ЦНАП у Іллінецькій об’єднаній громаді.

Ідея реконструювати колишній сільський будинок культури і перетворити його у сучасний центр надання послуг належала Олександру Христюку, голові Северинівської ОТГ.

– Ми змогли це зробити завдяки дієвій підтримці українських та шведських експертів програми «U-LEAD (ю-лід) з Європою: покращення якості місцевих послуг для населення». Програма фінансується Євросоюзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією, — відзначив Олександр Христюк. — Партнери організаційно і фінансово допомогли нам у реконструкції приміщення, а також в оснащенні центру меблями та сучасною технікою із спеціалізованим програмним забезпеченням.

Дійсно, оновлений інтер’єр ЦНАПу виглядає по-справжньому європейським — тут просторі світлі кімнати із зоною Wi-Fi, є всі зручності для відвідувачів, в тому числі для людей з інвалідністю: від окремого ноутбука і аж до дитячого куточка з іграшками і пеленальним столиком для немовлят.

104 послуги надаватиме новий ЦНАП жителям Северинівської об’єднаної громади і ближніх сіл. Найпопулярнішими, як показує досвід, є оформлення субсидій, реєстрація нерухомості, землеустрій, соціальний захист та пенсійні питання. Дистанційні робочі місця організовані для спеціалістів обласного Пенсійного фонду та БТІ. А ще тут формується центр громадського життя — проводяться збори, різноманітні молодіжні, спортивні і культурні заходи, надається безплатна правова допомога.

– Наша команда дуже рада співпрацювати з такою активною громадою, як Северинівська! Ключова запорука процвітання українських сіл — це ефективна робота місцевої влади і, відповідно, довіра людей до неї. Завдяки центрам адміністративних послуг життя мешканців ОТГ стане більш комфортним! — наголосила Сусанна Делланс, представник Програми «U-LEAD з Європою».

– Настав час прозорості, ми повинні повернутись обличчям до кожного громадянина України, нині це основний пріоритет влади. Треба, щоб у кожній ОТГ був такий центр, — підтримав Андрій Гижко. — При децентралізації якість і доступність адміністративних послуг має значно покращитись, щоб людям було зручно їх отримувати, а не їхати за кожним папірцем за 18-20 км у Жмеринку.

Всі п’ять спеціалістів Северинівського ЦНАПу пройшли навчальні тренінги для підвищення кваліфікації, які були спеціально розроблені для них у рамках програми «U-LEAD з Європою».