Конфлікт між уладівськими вірянами загострюється з 27.04.2023 року. Того дня прихильники ПЦУ зібрали збори з переходу громади в Українську Православну Церкву.

З присутніх 196 осіб проголосувало про перехід церкви в українську. З боку Московського пат­ріархату виявилось лише 5 вірян.

На сесії сільради затвердили це рі­шення, але наш священник отець Володимир Глінка (від УПЦ МП) ключі від церкви не віддав. Тому отець Ярослав, якого запросили парафіяни Української церкви, змушений був відправляти службу біля храму.

17.06.2023 року були проведені ще одні збори, на яких було більше 200 осіб. Одноголосно ухвалили рішення провадити служби ПЦУ в нашому храмі Успіння Пресвятої Богородиці. В супроводі поліції поїхали до церкви, відкрили двері при наявності матушки та батюшки (УПЦ МП) і отця Ярослава (ПЦУ) , переписали все, що було у церкві, закрили храм своїми замками і порозходились

Наступного дня прийшли на службу, але потрапити до церкви було вже неможливо. За одну ніч отець Володимир Глінка вивіз з церкви все, що було переписане при передачі, і заварив усі двері.


Вірянам ПЦУ довелось розрізати двері, щоб провести службу українською мовою без згадування очільника фсбешної московської церкви.

Це вже може здатися якоюсь цинічністю, але 25.06.2023 року віряни знову хотіли провадити службу з отцем Ярославом, однак двері в церкву знову були заварені. Таке враження, що в штаті нашого храму є зварювальник. Біля храму з 8.00 знаходився отець Глінка та 5 прихильників Московського патріархату. Приїхали також 2 екіпажі поліції, які захищали його та знімали на відео людей, які прийшли молитись у своєму храмі ПЦУ.

Нам не зрозуміло, чому по­ліція не допускала людей до церкви. Майже півтора року іде страшна окупаційна війна, яку благословив слуга диявола, московський патріарх Кіріл. Рашистські мародери вбивають та гвалтують наших людей, у тисяч родин горе через непоправні втрати, загибель синів, чоловіків, дружин та дочок. Людям уже важко стримувати себе. Тому вони виштовхали калинівську поліцію, знову зрізали двері і провели службу українською мовою. Помолилися за наших героїв, які ціною свого життя захищають Україну від безбожної агресивної Росії.

Нам здалося, що матушку та отця промосковської церкви підтримують представники ОТГ. Під час протистояння там бачили працівницю адміністрації ОТГ Лідію Вікторівну Огородник поруч з матушкою. А ще там була родина Уладівського сільського старости Сергія Олександровича Паранюка, яка, як нам здалось, також підтримує УПЦ МП.

Просимо компетентні органи негайно звернути увагу на протиправні витівки промосковського батюшки Глінки, щоб не доводити ситуацію до кровопролиття.

Віряни храму
Успіння Пресвятої Богородиці ПЦУ, село Уладівка
Іванівської ТГ

Редакція звернулася за коментарем до голови Іванівської громади Михайла Кулика. Ось що він повідомив:

— Я повністю під­тримую право вірян Уладівки молитися в своїй церкві своєю мовою. Вважаю, що сьогодні не можна залишатися прихильником ворожої нам московської церкви, яка, крім сліз, смертей та руїн, нам більше нічого не дала. Зараз промосковські батюшки за гроші кремля роблять все, щоб розсварити між собою українців і ослабити нашу єдність.

А багато наших людей, на жаль, цього не розуміє. Але мусимо людям пояснювати і бути терплячими, щоб дійсно не спровокувати кровопролиття. Бо то вже край, окупанти тільки цього й чекають. Тому поліція і слідкує за правопорядком.

У Гущинцях люди вже давно перейшли до ПЦУ свідомо, по-державному. Я вже свою дитину вінчав в Українській церкві. І людям на зборах в Уладівці пояснив свою позицію. Треба зробити кілька кроків, без яких Глінка буде постійно їм заважати. Треба швидше оформити по закону громаду, статут, зареєструватись і користуватися своїм храмом.