У догляді за помідорами є така процедура як видалення листя. Багато городників підтримую таку ідею через певні причини.

Зокрема, листки на томатах через певний час починають жовтіти й покриватись плямами. Так, починають розвиватись грибкові хвороби, тож його потрібно видаляти. Як саме це робити?

Слід обрізати по 2-3 нижні листки 2 рази на тиждень. Найголовніше – запам’ятайте, якщо у гроні ще не сформувалися всі плоди, то зверху більшість листя має бути цілим.

Якщо у гроні всі томати вже зав’язалися, то нижче від цього грона можна сміливо видаляти все листя. Рекомендується також позбуватись зайвих пагонів з грона. Вони виростають через велику кількість органічних та мінеральних добрив та через високу вологість повітря. Це спровоковано частим поливом, нестачею світла та великого підживлення, коли вирощуєте розсаду.

У такому випадку на верху квіткового грона помідорів під час цвітіння та формування плодів починає рости новий пагін. Плоди стають спілими, втім рослина витрачає багато сил на ці пагони. Тому їх краще частково видаляти.

Якщо все робити правильно, то листя помідорів дуже просто відламується. Варто притиснути ніжку біля основи зверху біля стебла й потягнути вгору. Якщо тягнути листочок униз, то переважно за ним, тягнеться довга смужка шкірки зі стебла.

Не рекомендується обривати листя, коли хмарно та мокро та у другій половині дня. Проводимо таку процедуру зранку в сонячну й теплу погоду, щоб місце відриву встигло швиденько засохнути.

Над верхнім гроном радять залишати 1-2 листки, аби не псувати рух соку в рослині.

Однак, до кожного куща потрібно підходити індивідуально. У фермерських господарствах на Вінниччині такі процедури з помілорами не проводяться. Однак, і плоди на таких рослинах не такі великі, як у дачників, котрі вчасно підрізають листя на томатах.

Вадим Снігур