Як відомо до Верховної Ради України внесено законопроект щодо вивчення англійської мови в Україні. Він викликав неабиякий резонанс. Ось що з цього приводу думає міністр освіти та науки Оксен Лісовий:

– Бачу жваву дискусію в мережі щодо законопроєкту про англійську мову. Також маю кілька думок з цього приводу.

Перше: дискусія і реакція суспільства – це класно. Це вкотре доводить, що демократія єдино прийнятна модель в Україні. Друге: варто тримати в голові, що ми всі обговорюємо законопроєкт, який тільки-но внесений до Верховної Ради та чекає на перше читання. Упевнений, що правки ще будуть.

У питаннях кіноіндустрії в мене немає експертизи, але як споживач можу сказати, що розважальний контент іноземною мовою – дуже ефективний інструмент для якнайшвидшого оволодіння мовою. Також це може бути стимулом для розвитку українського дубляжу на стримінгових платформах.


Утім як міністр освіти і науки хотів би навести кілька аргументів, чому дійсно братися за вивчення англійської треба чимраніше, що і пропонується у новому законопроєкті (якісна англійська з садочку і протягом життя).

Англійська – це мова науки. Усі сучасні дослідження публікуються англійською. Медичні, економічні, технологічні, поведінкові, освітні… Топові світові журнали виходять англійською. І це знання, необхідні для того, щоб бути у своїй галузі в топі. Дійсно, деякі статті перекладають українською, але далеко не всі. До того ж, поки переклад відбудеться, може минути якийсь час. А якщо згадати, наприклад, період ковіду, то часу не було багато. Треба було реагувати швидко, приймати протоколи.

Англійська – це мова освіти. Якщо відкрити рейтинг найкращих університетів світу і глянути на першу десятку, то ми побачимо такі заклади як Оксфорд, Каліфорнійський технологічний університет, Гарвард, Стенфорд тощо. Якою мовою треба володіти, щоб навчатися там, питання риторичне. Безліч крутих освітніх курсів і програм можна пройти англійською. Отримати омріяне стажування за кордоном (щоб потім повернутися і розвивати Україну) – також.

Англійська – мова глобального світу. Україна сьогодні набуває нову геополітичну роль. Ми прагнемо євроінтеграції, гарантій безпеки, непорушної суб’єктності. Щодня ми відчуваємо підтримку і допомогу наших стратегічних партнерів, більшість з яких говорить з нами саме англійською. І рано чи пізно ми почуємо англійською: “We give you F-16 and ATACMS” та “Welcome to EU and NATO”.

І ще одне: розвиток англійської точно не йтиме всупереч розвитку української, нашої рідної та державної мови. Наша мета – посилити Україну, українців і все українське за рахунок виходу на глобальний ринок. Англійська мова – один з необхідних для цього інструментів.