Фахівці Інституту вивчення війни (ISW) припускають, що військові операції навколо Бахмута можуть обернутися для російського командування або ризиком на Херсонщині і Луганщині, або ж відводом загарбників з півдня України.

В огляді зазначається, що російські війська, ймовірно, реагують на українські операції навколо Бахмута перекиданням сил з інших регіонів України.

Зважаючи на це, аналітики прогнозують: “Якщо російських підкріплень, вже надісланих до Бахмута, буде недостатньо для утримання досягнутих успіхів у цьому районі, російське командування може опинитися перед складним вибором: чи ризикувати створенням серйозних вразливих точок у Херсонській та Луганській областях, чи почати відводити війська з півдня України”.

У звіті також йдеться, що російські джерела стверджують, що 1 липня українські війська провели контрнаступальні операції щонайменше на чотирьох ділянках фронту.

Аналітики Голова Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі визнав, що українські контрнаступальні операції займуть більше часу, ніж очікували деякі західні спостерігачі.

На думку експертів, подібні заяви про українські операції свідчать про те, що українські війська наразі не намагаються проводити широкомасштабні операції, які могли б призвести до швидкого територіального просування вперед.