6 липня представники УПЦ МП організовують хресну ходу у Калинівці. Захід приурочать до річниці Калинівського чуда.

Про це повідомляють у Вінницько-Барській єпархії УПЦ МП.

“Хресна хода пройде від храму прп. Параскеви міста Калинівки (вул. 1-го Травня 1), до Калинівського Хреста. Початок хресної ходи о 8:00. Після цього буде звершено Божественну літургію. Запрошуємо усіх на спільну молитву!”, – йдеться у повідомленні.

Варто зауважити, що хресну ходу до чудодійного хреста у Калинівці проводять щороку. У 2020 захід перенесли через карантинні обмеження.

Калинівське чудо сталося 7 липня 1923 року. На роздоріжжі між містом Калинівкою та селом Сальник стояв хрест біля криниці. Двоє чи троє червоноармійців їхали по дорозі з Вінниці на Калинівку й зупинились напитися води. Один із солдатів напідпитку відкрив по 6 метровому хресту стрілянину з гвинтівки. Вистрілив він 24 рази, але жодного разу не поцілив у розп’яття, «а всі ці кулі падали біля цього хреста на землю, а як вистрілив у 25 раз, то влучив у праве плече Ісуса Христа, і потекла кров». За свідченням преси того часу, у червоноармійця, який стріляв, відняло руку. Потім, прийшовши до тями, він з матір’ю цілий місяць стояв під хрестом і просив у людей молитов, щоб Господь простив йому цей гріх.

Неймовірний біль огортає кожного віруючого від того, що через сто років озброєні агресивні люди з червоними зірками на своїх одностроях і військовій техніці знову стріляють в українські хрести. Стріляють в церкви, безневинних дітей. І кров українських вірян, убитих російською армією, яку благословив на війну Патріарх Кіріл, уже тече річкою. Тим часом, підпорядкована російській церкві, частина українського духовенства влаштовує воістину якесь лицемірне дійство. Хіба, може йдуть вимолювати прощення у Господа за свою нерозбірливість у виборі “кумирів”? За своє лукаве потурання цій страшній невиправданій агресії з боку того, за кого моляться? Надоум, Боже, кожного…

Василь Головко