Судитимуть вінничанина, який переправляв ухилянтів через державний кордон

Працівники Могилів-Подільської окружної прокуратури передали до суду обвинувальний акт стосовно 50-річного жителя м. Вінниці. Він обвинувачується у тому, що допомагав переправляти через державний кордон України людей, шляхом надання порад, вказівок, засобів, за попередньою змовою групою осіб та з корисливих мотивів (частина третя статті 332 Кримінального кодексу України).

— За результатами проведених комплексу слідчих дій установили, що правопорушник, діючи умисно, вступив у попередню змову із невстановленою особою і за грошову винагороду у розмірі 4000 доларів США двічі упродовж лютого 2023 року сприяв незаконному, поза визначеними пунктами пропуску, переправленню осіб через державний кордон України до Республіки Молдова, — розповідають у прокуратурі.

Чоловік був обізнаний зі способи та порядком здійснення охорони державного кордону прикордонниками України та Республіки Молдова, знав місця дислокацій мобільних підрозділів та розташування їх нарядів. За вказівками та порадами зловмисника чоловіками призовного віку, які мали намір потрапити до Республіки Молдова, було завчасно придбано гідрокостюми, вакуумні пакети для одягу, документів та мобільних телефонів.

— Узгодивши попередньо час та місце незаконного переправлення у вечірній час 10 лютого 2023 року правопорушник власним автомобілем з м. Вінниці привіз чоловіка, який бажав незаконно перетнути державний кордон, до берегової лінії річки Дністер, що на околиці одного з сіл Могилів-Подільського району, та вказав на місце, де військовозобов’язаний мав переплисти річку до Республіки Молдова, — повідомляють також в прокуратурі..

За аналогічних обставин зловмисник 21.02.2023 сприяв незаконному переправленню через державний кордон України ще одного чоловіка призовного віку.

У разі доведення винуватості у скоєнні інкримінованого кримінального правопорушення перед судом, йому загрожує покарання у виді позбавлення волі на строк до 9 років.