Вінничанка Мюда Мойсеївна Гехман, яка живе у приватному будинку по пр. Коцюбинського, написала чергову заяву керівництву КП «Вінниця­обл­водоканал»:

«Згідно з «Актом балансової приналежності водогінних, каналізаційних мереж і границь технічного обслу­говування», мені належить водопровідний колодязь, який був капітально відремонтований у 2008 році, термін придатності діючий.

Тиск води був нормальний, поки не почалися крадіжки води з нашого колодязя для будівельного майдану ТОВ «Демір Іншаат» для так званого Туркіш-сіті. Вода перестала надходити…»

І подібних заяв від Мюди Гехман до облводоканалу за вісім років було безліч!

Отже, з 2015 року будинок по пр. Коцюбинського — без води! Щоб напитись, приготувати їжу, помитись, самотня 90-річна вінничанка (її чоловіка-інваліда забрали у медичний заклад) змушена збирати дощову воду! Не в африканській пустелі, у а центрі Вінниці! На її будинок впало дерево, вона сама ледве ходить, скаржиться, що від холоду зводить ноги. Але найжахливіше те, що за весь цей час їй справно приходили рахунки за воду. І вона, як добросовісна громадянка, їх оплачувала!

«…Думаю, якщо підрахувати кошти, сплачені мною за воду, яку не отримувала з 2015 року, то можна побудувати новий водогін. А якщо додати ще затрати за фізичні і моральні страждання від штучного зволікання у вирішенні життєво важливої проблеми для людини поважного віку, то надіюсь, що професійність, принциповість нарешті, допоможуть виконати Закон України №1584-ІІІ про «…першочергове обслуговування підприємствами, установами, організаціями ЖКГ…» І повноцінне водопостачання нарешті буде відновлено.

До заяви додаю інформацію про діяльність громадської ветеранської неприбуткової організації ВОО «Вічний пам’ятник», яка без фінансування, штатних посад, наказів і преференцій від влади у складних побутових умовах здійснює значну роботу для поширення віри у справедливість і милосердя до людей в Україні.

Координатор ВОО «Вічний пам’ятник» Мюда Гехман».

На запит нашого кореспондента з облводоканалу повідомили: «Водопровідна мережа, до якої підключена садиба громадянки Гехман, не перебуває на балансі КП «Вінницяоблводоканал». Здійснювати будь-які роботи з реконструкції вуличного водоводу працівники під­приємства не мають права.

Втім, дізнавшись про складну ситуацію вінничанки, підприємство власним коштом замінило 30 м трубопроводу до водопровідного колодязя, до якого підключено будинок пані Гехман. Ситуація тех­нічно складна, пов’язана зі слабким тиском у даній мережі, і заходи, до яких вдався водоканал, на жаль, кардинальним чином не покращили ситуацію.

Щодо нарахувань: представники КП «Вінницяоблводоканал» не змогли потрапити до помешкання пані Гехман та здійснити обстеження. На дзвінки жінка не відповідала. То­му, відповідно до чинного законодавства та враховуючи, що пані Гехман є абонентом підприємства, їй продовжували здійснювати нарахування, в тому числі щомісячну абонплату.

«Для того, аби здійснити перерахунок та припинити в подальшому нарахування, пані Гехман потрібно забезпечити доступ представників водоканалу до свого помешкання та у письмовій формі попросити про припинення таких нарахувань у зв’язку з підтвердженням факту відсутності послуги з водопостачання».

Виникає логічне запитання: якщо «…водопровідна мережа, до якої підключена громадянка Гехман, не перебуває на балансі КП «Вінницяоблводоканал»…», то чому їй присилають платіжки з водоканалу? Щоб розібратись у цій технічно та документально складній ситуації — дійсно потрібне милосердя!

ВОО «Вічний пам’ятник», заснований Мюдою Гехман, її чоловіком Леонідом Гройсманом за підтримки їхнього сина, відомого правозахисника Дмитра Гройсмана, на жаль, нині покійного, діє на Вінниччині протягом 30 років. За цей час громадські активісти розшукали 3000 колишніх в’язнів нацистських гетто і тих людей, які, ризикуючи власним життям, рятували євреїв під час Голокосту. Це Праведники світу!

У Вінниці є вул. Праведників світу, честь їм і хвала. А от вінничанка Мюда Гехман, лікарка з 55-річним стажем, яка десятиліттями самовіддано трудилась, щоб знайти і вшанувати Праведників, нині живе у нелюдських умовах. Вінницька облрада, Вінницька міськрада, КП «Вінницяоблводоканал», інші організації — знай­діть можливість їй допомогти!

Ірина ЗОНОВА