– Редакційна політика може бути предметом дискусій, але неприпустимо, якщо у мас-медіа виникають проблеми тільки тому, що вони посміли критикувати когось із представників влади! – наголосив Сергій Томіленко, голова Національної спілки журналістів України (НСЖУ), на семінарі у Києві 8 лютого. – Коли підпалюють телестудії чи громлять редакції — це дикунство, а не метод впливу! На жаль, НСЖУ щомісяця доводиться фіксувати випадки застосування фізичної сили до журналістів. Протягом 2017-го сталося 90 таких ганебних інцидентів, із них 4 у Вінниці.

Після подій на Майдані олігархи швидко зорієнтувались і у відповідь на виступи загонів самооборони і громадських активістів створили свої загони, свої громадські організації. І ці кишенькові активісти захищають “папиків” і часто протидіють роботі журналістів.

Указом Президента України у 2016-му році створена Рада з питань захисту прав журналістів, куди входять нардепи, представники мас-медіа, органів ГПУ, ГУ НП, СБУ. Але засідання Ради чомусь проводяться не публічно, а за закритими дверима на Банковій!

…Правди добитись нелегко. На семінарі наводились приклади, як у Черкасах до крові побили фотокора, але поліцейські, яких у цьому звинуватили, сказали, що вони його і пальцем не торкнули. Суд взяв це до уваги і справа розвалилась! Так само розсипалось в суді побиття “Беркутом” знімальної групи СТБ. Безкарність нині торжествує…

– Влада України маніпулює увагою населення і спритно переключає її із зони своєї відповідальності на інші події – наприклад, проводяться “для галочки” засідання по Криму, “граються” із Саакашвілі і т.д. Для контролю за роботою українських журналістів, для їхнього захисту від фізичних посягань НСЖУ залучає авторитетні міжнародні організації — Американський Комітет захисту журналістів, Міжнародну федерацію журналістів, Європейську федерацію журналістів, офіс ОБСЄ з питань свободи мас-медіа.

Вони відзначають, що в Україні досі не покарано вбивць В’ячеслава Веремія, Павла Шеремета, замовників убивства Георгія Гонгадзе… Побиті кореспонденти Наталя Нагорна з телеканалу 1+1, Роман Варшанідзе із Овідіополя, оператор із Вінниці, який постраждав на Сабарівському кладовищі, оператор із Кривого Рогу, якому прострелили шию. 15 місяців перебувала у полоні росіян молода журналістка Марія Варфоломеєва, сто днів був полоненим український журналіст Валерій Макеєв, пропав донецький публіцист і блогер Станіслав Асеєв (псевдонім Стас Квасин). Подібних прикладів – безліч! Американський Комітет захисту журналістів вперше включив Україну в сумний індекс країн, де є арештовані журналісти.

Кримінальний Кодекс України захищає професійну діяльність представників мас-медіа. Той, хто розпускає руки до журналістів при виконанні ними службових обов’язків, має бути покараний! – завершив свій виступ Сергій Томіленко.

Юридична допомога журналістам, членам НСЖУ з питань забезпечення професійної діяльності: телефон +38-044-331-331-9, law@ppl.org.ua, spilka@nsju.org