Інформацією про роботу обласного перинатального центру лікарні ім. М.І Пирогова у Вінниці під час війни, поділились на сторінці департаменту охорони здоров’я обласної війскової адміністрації:

«Я добре пам’ятаю початок повномасштабної війни, коли наша область стала транзитною для переселенців. У нас був потік пацієнтів з Київщини. Жінки народжували, 24 години наші лікарі спостерігали за ними й вони їхали далі. Надавали допомогу й тим, хто вже певний час провів у підвалах. Ці жінки мали більше інфекційних захворювань та народжували немовлят з внутрішньоутробним інфікуванням. Ми впоралися», – пише керівниця обласного перинатального центру Інна Кукуруза.

В перинатальну центрі здебільшого народжують жінки, які мають якісь патології. Лікарі оперують пацієнтів не зважаючи на повітряну тривогу чи навіть вибухи.

«Якщо у нас пацієнт на операційному столі і розпочалася повітряна тривога, ми маємо завершити роботу. Такий випадок у нас був 14 липня під час ракетного удару по Вінниці. Швидко провели кесарів розтин і на світ з’явилося ще одне немовля. Наші поспішайки теж не можуть залишити пернинатальний центр, бо часто вони підключені до апаратів, яких немає в укритті. З ними залишається заввідділенням. І це приємно, що керівники приймають такі рішення», – додає лікарка.

Також щомісяця у перинатальному центрі народжують дружини військових. Їхніх чоловіків з передової відпускають на партнерські пологи.

«Наші жінки теж дуже мужні, адже народжують під час війни й переживають за своїх коханих, які боронять нашу Україну. Коли ми, лікарі, бачимо як військові хвилюються тут у нас, то єдине що хочеться це вклонитися й подякувати за мужність воїнам і їхнім жінкам. Я дуже хочу, щоб наші жінки не відкладали пологи. Народжуйте, бо життя має продовжуватись», – інформує медикиня.

Керівниця Вінницького обласного перинатального центру Інна Кукуруза, як і всі українці, мріє про Перемогу України. Найперше, що зробить після нашої Перемоги – подякує своїм дітям, які зараз на війні, і всім Героям, які стали на захист України.