Нещодавно на обкладинку Vogue помістили фото 106-річної селянки Апо Ванг-Од. Відома вона також як Марія Оггей, видатна тату-майстриня. Апо стала найстаршою людиною, яка будь-коли потрапляла на обкладинку легендарного глянцю.
Ванг-Од 106 років, мешкає вона у гірському селищі Бускалан у філіппінській провінції Калінга. Це справжня місцева знаменитість, адже попри свій поважний вік досі працює майстром татуажу.

Крім того, вона є останньою представницею народу бутбут з племені Калінга і найстарішою мамбабатокою – традиційною татуювальницею.

Вже понад 80 років до жінки приїздять клієнти з усього світу, долаючи кілометр за кілометром повне бездоріжжя. Вона радо приймає всіх охочих, адже її талант і фірмовий геометричний дизайн татуювань можуть оцінити лише справжні поціновувачі.

Ванг-Од відома далеко за межами Філіппін. Попри поважний вік, жінка веде достатньо активний спосіб життя. Вона не тільки створює феноменальні татуювання, але й порається по господарству, піклується про дітей, прогулюється селищем і навіть інколи виїжджає поза його межі.

Опікунка й племінниця жінки Естелла Палагдао поділилась з виданням Philstar основними секретами довголіття своєї родички.

Довгожителька харчується переважно органічною їжею – рисом, бобовими та іншими овочами, вирощеними її родиною. При цьому в них міститься мінімальна кількість хімікатів.

Ванг-Од практично вегетаріанка. М’ясо або ж рибу вона споживає нечасто й дрібними шматочками. Причому готуються ці страви з невеликою кількістю солі.

Жінка більшу частину дня може перебувати надворі. Зважаючи на те, що її селище розташоване в горах, дихає вона свіжим повітрям, а не загазованим, як у містах.

Ванг-Од, як і кожен мешканець селища з дитинства звикла до чистої води, що тече з високих гір у струмках і річках. Її постійно використовують у побуті та для пиття.

Відсутність великих міст і цивілізації поруч оберігає місцевих мешканців від таких спокус як паління, регулярна випивка чи наркотики.

Модель-рекордсменка бере активну участь у житті родини. Вона годує тварин, порається на городі, робить всі необхідні хатні справи та піклується про інших.

Від самого дитинства і майже до 80 років Ванг-Од працювала на рисових полях. Навіть зараз, коли немає тату-клієнтів, вона не гребує працювати на землі.

Селянка щонайменше раз на тиждень ходить у село за покупками. При цьому вона минає гірські струмки та рисові поля. Це добре впливає на серце.

Коли філіппінка була юною, краса жінки племені визначалася кількістю татуювань на її тілі. Однак згодом жінки відкрили для себе секрет макіяжу.

Ванг-Од до вподоби припали червоні помади, які завжди робили її щасливішою.

Вадим Снігур