Праведні Захарій і Єлисавета були бездітними. В Єрусалимському храмі перед Захарієм постав Архангел Гавриїл і передрік народження сина, який стане провісником Месії, очікуваного Старозавітною Церквою.

Чоловік не повірив Архангелу, і попросив підтвердження у Господа. І миттєво Захарій онімів.

На восьмий день після народження сина, за єврейським звичаєм мали зробити над немовлям обряд обрізання. Гості вирішили назвати його Захарією на честь батька. Однак мати наполягала на тому, щоб хлопчика нарекли Іоаном, що означає по-єврейськи «благодать».

Коли запитали Захарію, як же все-таки назвати дитину, він написав на дощечці: «Ім’я йому Іоан». І раптом святий Захарій зміг говорити. І почав пророкувати про Месію, що з’явився на світ, про свого сина Іоана Предтечу Господнього і про майбутні
дні Ісуса.
Молитва на Різдво Іоанна Хрестителя, яка змінить вашу долю та приверне здоров’я

Хреститель Іоанн, проповідник покаяння, почуй молитви мої та передай прохання Владиці Небесному. Я, як негідний, сумний, немічний і мучиться сумом, закликаю до твоєї участі й заступництва. Благаю Очистити Думи та душу мою, позбавити від злих помислів і наставити на нехай істинний. Святий Іоанн, ти бачив гріхи земні та дарував спокуту людям. О, проповідник земний, який зумів торкнутися Самого Ісуса та охрестити його, даруй мені спасіння перед Господом. Помолися за грішного раба Божого (ім’я) і не залишай мене напризволяще диявольських сил. Я благаю про благо, яке пронесу з собою все життя. Проповідник і мученик пустельний, не відрікайся від мене, обнови душу мою покаянням і наповни серце непідробною вірою. Вічно Царство Небесне. Амінь.