Почесну нагороду «Золотий хрест» від головнокомандувача ЗСУ отримав В’ячеслав Яцик – слюсар-ремонтник компанії МХП з філії «Внутрішньогосподарського комплексу з виробництва кормів», що в Ладижині на Вінниччині.

В’ячеслав Яцик потрапив до війська в грудні минулого року. Воює мінометником на Херсонському напрямку. Довгий час його група дислокувалася на Дніпровських островах. Боєць розповідає: моментами думав, що більше не повернеться додому. Під час захисту Херсонщини отримав контузію. Взяв на себе керівництво групи, при цьому не бувши командиром. За цей подвиг та вдало виконане бойове завдання його й відзначили  «Золотим хрестом». Зараз В’ячеслав – головний сержант 124 мінометної батареї.

Коли розпочалася війна, Яцик прийняв рішення йти служити добровільно. А як інакше? Не міг залишатись осторонь, коли всі його друзі пішли захищати Батьківщину.

Знайомі кажуть, що В’ячеслав майстер на всі руки. Він і слюсар, і зварювальник, і коваль. А тепер ще й успішний вояк. Хоча, В’ячеслав Яцик розповідає, що ніколи не думав про роботу військовим. Служив в армії ще 1992 року – й через 30 років війна росії проти України примусила знову взяти до рук зброю.


«Знаєте, це не та війна, як я собі думав колись. Це війна нових технологій – жорстока та клята, для вбивства ні в чому не винних людей. росіяни – нелюди, яким абсолютно все одно, куди стріляти: чи в дитячий будинок, чи в лікарню. Де більше людей, туди вони й стріляють.  Бачив я і наслідки підриву Каховського водосховища. Це просто жах. За годину вода підіймалася на півтора метра. Пливло все: будинки, тварини, люди. Наче воду хто штовхав, такою сильною була течія», – розповідає мінометник.

До речі, нагороду «Золотий хрест» вручають військовим за особливо успішне виконання бойових завдань. Історія відзнак у вигляді хреста походить ще з часів козацтва. Хрест здавна був важливим елементом козацької символіки. Він і досі присутній на емблемах усіх родів військ Українських Сил оборони.

Вітаємо, пане головний сержанте, з високою нагородою! Божої Благодаті Вам та Ангела-Охоронця. Пишаємось таким земляком!