Експерти Міжнародного агентства з атомної енергії отримали можливість оглянути кілька об’єктів Запорізької атомної електростанції після заяв України про мінування окупантами АЕС.

Ось що заявив голова агентства Рафаель Гроссі на пресконференції в Токіо 7 липня: “Ми маємо прогрес. Із середи по сьогодні ми змогли отримати більше доступу. Ще не на дах, але ми подали запит, щоб піднятися туди”. Він вважає, що експерти МАГАТЕ отримають такий дозвіл.

Гроссі також розповів, що вони вже оглянули кілька інших об’єктів − зокрема, охолоджувальні ставки та інші місця. “Як видно з моїх повідомлень, ми не побачили жодних ознак вибухівки чи мін у цих місцях”, – заявив голова МАГАТЕ.

Як відомо, раніше Збройні сили України попередили, що росіяни найближчим часом можуть розпочати підготовку до провокацій на Запорізькій АЕС, бо на покрівлях 2 енергоблоків розмістили предмети, схожі на вибухівку.

Тим часом фахівці МАГАТЕ заявили, що не виявили ознак мінування Запорізької АЕС під час нещодавніх інспекцій, але при цьому закликали “не розслаблятись”.

Однак, появу нових об’єктів на даху четвертого енергоблоку Запорізької АЕС зафіксував на супутникових знімках сервіс Planet Labs.

6 липня росЗМІ повідомили, що на окуповану російськими військами Запорізьку АЕС приїхав перший заступник керівника адміністрації президента РФ Сергій Кирієнко. Саме йому належить ідея повного знищення всього енергетичного комплексу України.