Це найпоширеніший серед чиновників спосіб незаконного збагачення за рахунок бюджетних коштів. На цьому “рубають бабло” майже всі, хто має доступ до грошей громади, більшість місцевій раді і знає табличку ділення.

Організатори даної оборудки так само штучно завищували вартість та обсяги ремонтно-будівельних робіт, а отриману різницю виводили у тінь та розподіляли між собою.

Служба безпеки задокументувала нові корупційні злочини депутата Одеської облради та його дружини, яких раніше вже було викрито на рейдерському захопленні землі в регіоні.

Наразі встановлено факти привласнення ними бюджетних коштів, виділених на ремонт і будівництво об’єктів комунальної та соціальної інфраструктури протягом 2017-2021 років.

Зокрема, це підряди на будівництво дитячого садка та встановлення вуличного освітлення в 11 населених пунктах Одеської області. Про це повідомляє СБУ.


За весь період фігуранти завдали збитків державі на понад 24 млн грн.

За даними слідства, фігуранти діяли у складі організованої злочинної групи, залучивши до неї директора підконтрольної будівельної компанії та голів селищних рад.

Депутат із дружиною координували укладання договорів між сільрадами і підрядною організацією. Остання отримувала кошти, передбачені бюджетом на реалізацію проєктів.

Організатори оборудки штучно завищували вартість та обсяги ремонтно-будівельних робіт, а отриману різницю виводили у тінь та розподіляли між собою. На підставі зібраних доказів дружині депутата, директору підрядника та голові сільради повідомлено про підозру за такими статтями Кримінального кодексу України:

ч. 3 ст. 28 (вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією);

чч. 1, 3 ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів);

ч. 1 ст. 366 (службове підроблення);

ч. 5 ст. 191 (привласнення майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою).

Вирішується питання щодо притягнення до кримінальної відповідальності депутата облради, який організував злочинну схему, та голів сільрад, що були задіяні в оборудці.

Триває розслідування, щоб встановити всі обставини злочину і притягнути винних до відповідальності. Зловмисникам загрожує до 12 років позбавлення волі.

Жителі Вінниччини вже не один раз розповідали на сторінках нашої газети та на сайті видання про подібні зловживання у їхніх громадах. Однак, досі ніхто з правоохоронців та контролюючих служб не зацікавився ні "міністрерськими" зарплатами керівників громад, ні їхньою "бурхливою діяльністю" по набиванню власних кишень бюджетними грішми. Певно, вінницькі чиновники краще знають табличку ділення, ніж одеські. Ось така у нас війна за справедливу Україну у складі ЄС...

Василь Головко