Наукова рада Національного Фонду досліджень України затвердила список переможців конкурсу «Наука для відбудови України у воєнний та повоєнний періоди». Серед переможців – представники Вінницького національного технічного університету.

Про це інформує пресслужба вишу.

Вінницький національний технічний університет вперше увійшов до переліку переможців грантових проєктів, які проводить НФДУ. Тема проєкту «Розробка лазерно-фотонного лікувально-діагностичного комплексу медичної реабілітації пацієнтів з політравмами різного ступеня важкості» (науковий керівник проєкту: професор, доктор технічних наук Сергій Павлов), – вказується у повідомленні.

Проєкт буде реалізовуватися на базі кафедр біомедичної інженерії та оптико-електронних систем та галузевого машинобудування ВНТУ. До його виконання залучили фахівців з Інституту фізики НАНУ та підприємства «Фотоніка Плюс» (Черкаси).

Запропонована в проєкті розробка лазерно-фотонного лікувально-діагностичного комплексу медичної реабілітації пацієнтів з політравмами різного ступеня важкості в контексті створення багатокаскадної системи для неінвазивного експрес-аналізу тканинної мікроциркуляції з подальшою медичною реабілітацією, модифікованої ефективними програмно-апаратними засобами з використанням сучасних експертних баз знань має на меті задовольнити запит на сучасне діагностичне обладнання, яке відповідає сучасних світовим стандартам. Будуть сформовані рекомендації та пропозиції щодо подальшої розробки та вдосконалення методик лазерної термотерапії для використання у клінічній медицині, зокрема для реабілітації військових з політравмами.

Лазерна термотерапія особливо актуальна при лікуванні політравм різної локалізації та етіології, вогнепальних травм, ушкодження м’язів, тендинітів, артрозів, епікондилітів, бурситів, а також при реабілітації після операцій з приводу ампутацій кінцівок та пластики дефектів м’яких тканин.