Судово-психологічна експертиза встановила, що суддя Олексій Тандир, який на смерть збив на блокпості в Києві нацгвардійця, перебував у стані сп’яніння на момент ДТП. Водночас захист судді заявив, що їх не проінформували про експертизу, і вважає висновок щодо сп’яніння передчасним.

Джерело: пресслужба ДБР, Суспільне із посиланням на коментар адвокатки Тандира

“Суддя, маючи спеціальні юридичні знання та професійні навички, вживав заходів щодо приховування слідів алкогольного сп’яніння та унеможливлення встановлення кількості алкоголю у відібраних у нього біологічних рідинах.

Проте, завдяки судово-психологічній експертизі слідство змогло довести, що суддя в момент смертельного ДТП перебував у стані алкогольного сп’яніння”.

Також іншою експертизою встановлено, що суддя їхав за кермом автомобіля на момент ДТП зі швидкістю 100 км/годину.

Досудове розслідування розпочато за статтею порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння, якщо вони спричинили смерть потерпілого (ч. 3 ст. 286-1 КК України). Судді загрожує позбавлення волі на строк до 10 років.

Адвокатка Тандира Ірина Бовнегра заявила, що стороні захисту не було відомо про проведення експертизи, і відповідну інформацію захист дізнався зі ЗМІ.

“Цікаво, що майже за два місяці результатів біологічних зразків не має, а дивна експертиза є. З самого початку ми наполягали, що перші зразки здали під безперервну відеозйомку, що унеможливлює її підміну. Тексту психологічної експертизи не бачила, тому не можу прокоментувати”.

Вона додала, що результати такої експертизи оскаржити не можна, однак можливо провести повторні або комплексні експертизи. Однак спочатку захист має ознайомитися з самою експертизою.

“Моя думка — що передчасна кваліфікація щодо стану сп’яніння вимагає від органу досудового розслідування правдами і неправдами віднайти підстави кваліфікувати саме за такою кваліфікацією”.

Як відомо, в ніч на 26 травня голова Макарівського районного суду Київської області Олексій Тандир збив на смерть нацгвардійця на блокпосту в столиці.

Як повідомило джерело у Нацгвардії, суддя на “Лексусі” врізався у військового, коли той вийшов на дорогу встановити інженерні загородження. Суддя був п’яний, а в його авто валялися порожні пляшки з-під алкоголю.

ДБР повідомило, що суддя відмовився від проходження огляду на місці. Його доставили в лікарню з метою виявлення стану сп’яніння. Суд задовольнив клопотання прокуратури про примусове відібрання у судді біологічних зразків, пізніше зразки відібрали.

Тандиру оголосили підозру у скоєнні смертельної ДТП у стані алкогольного сп’яніння за ч.3 ст. 286-1 ККУ. Йому загрожує позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від 5 до 10 років.

Вадим Снігур