Не знаю, скільки вже українців мобілізували, поховали на Алеях слави, відправили на протезування та лікують у госпіталях. Це для нас закрита інформація. Але в моєму оточенні вже не залишилось родин, в яких би хтось один не опинився у цій категорії. Страшна, безжальна війна  за наше право залишатися українською нацією продовжує забирати кращих.

Перший ешелон цих героїчних патріотичних людей, майбутніх лідерів нації, уже під жовто-синіми прапорами навік. І, судячи з того, в який спосіб і якими темпами продовжується мобілізація, смертельний список українців ще довгий. І нікуди ми від цього не подінемось, якщо хочемо жити в цивілізованій і справедливій країні. Бо саме за це йде наша священна війна.

Але стосовно майбутньої справедливої країни починають закрадатися сумніви. Моя товаришка з села повідомляє, що вже не залишилось там чоловіків нормальних. Зосталися одні «дєлані інваліди», пенсіонери і блатні з якимись хитрими довідками про непридатність до служби в армії та кончені алкаші. А шістьох роботяг вже привезли на щиті та поховали з почестями. Це ті, що не ховалися від мобілізації або добровільно пішли на фронт у перші дні війни.

А як ви думаєте, кого не взяли в армію? Звісно, усе місцеве начальство і його родичів.  А хто прийшов працювати в центри комплектації? Прийшли люди з судів, прокуратури, поліції і так само привели з собою усіх родаків. У всякому разі, про це відверто на сторінках нашої газети розповіли бійці з підрозділів вінницької тероборони…

За цих 500 днів війни, крім гордості та скорботи, ми, як ніколи, відчули сповна розчарування та огиду. Лише після того, коли наші західні партнери відверто сказали, що майбутнє України в ЄС та НАТО можливе без національного корупційного шлейфу, ми побачили, який він дійсно страшний. Він просто вбивчий. І це лише вершина айсберга. Щоденні викриття чиновників та політиків на вкрадених мільйонах та мільярдах. Куплені інвалідності, фальшування депутатами та вищими військовими чиновниками різноманітних довідок для уникнення від мобілізації, сприяння у «офіційній» втечі корупціонерів від правосуддя під виглядом волонтерів.

А тут ще ноу-хау від львівсь­ких чиновників з Пен­сійного фон­ду. Виявляється, можна ВСЕ. Можна навіть за 6000 доларів видати фальшиве пенсійне посвідчення. Як так, що в систему «Шлях» може влізти депутат міської чи Верховної Ради і внести туди якісь дані, щоб за гроші відкосити когось від мобілізації? Як кажуть: що не можна зробити за гроші, можна зробити за великі гроші.

В якій справедливій країні за місяць «не можуть встановити», чи був алкоголь в крові судді, який, п’яний, на швидкості 100 кілометрів на годину на смерть збиває нацгвардійця на блокпосту? В якій справедливій країні олігархи наживаються на злиднях народу під час війни? В якій справедливій країні з критичним дефіцитом бюджету призначають міністерським по 400-500 тисяч щомісячної зарплати?

І от з усім цим приданим, з усією цією «державною системою» суцільних відкатів, блатняків, цинічних покидьків на високих посадах, з цією узаконеною жорсткою вертикаллю  ненажерливих свиней — від сільського старости до міністра — ми сподіваємось на членство у клубі справедливих країн?

Дуже не хотілося зачіпати армію, але, на жаль, мою щиру довіру до ЗСУ деякі бидляки у формі починають ставити під сумнів. Хоча, розумію, що і ці командири «так звані колишні менти», прийшли до армії, особливо тероборони, не з ідеального світу, а з нашої корупційної дійсності. Вони як робили різні схематози, так і продовжують їх робити.

І те, що почастішали на фронті дивні самогубства та каліцтва солдатів офіцерами, дуже красномовно про це говорить. Хтось краде, списує, крутить з грішми за мертві душі. Хтось це бачить і мовчить, а хтось не хоче мовчати.

Вважаю, що кожен випадок подібного «самогубства» чи каліцтва повинен бути на особистому контролі головнокомандувача. Розслідування повинно проводитись швидко і об’єктивно. А вирок має бути у відповідності до умов воєнного часу. Аж до розстрілу! Інакше бацила корупції укоріниться в нашій армії. А тоді нам остаточно західні партнери скажуть хором: «Ми вас попереджали, ви нас не почули… А тому відкладаємо ваше членство в ЄС та НАТО ще на десять років». Ви думаєте, що всі ці наступні 10 років вони так само щедро будуть ділитися з нами великими грішми? Певно, що ні. Вони вкладатимуть ці кошти в посилення своєї обороноздатності.

І за наступних 5 років війни ми витовчемо під Бахмутом ще кілька десятків тисяч наших трудяг, пенсіонерів та студентів. Наробимо ще кілька десятків тисяч фальшивих довідок ВЛК. Вистріляємо всі західні снаряди та набої, втратимо всю техніку. А що далі? Боюсь, що навіть коли через якусь непередбачувану обставину Росія вгамується і зупинить війну, ми самі по собі опинимось в дуже «Сірій зоні бєзпрєдєла».

Адже залишаться живими та нескаліченими переважно блатняки, що відкосили від мобілізації. Це люди, які готові в будь-яку мить зрадити Україну. Залишаться нардепи, судді, прокурори, чиновники та менти, які їх покривали та ділили з ними награбоване під час війни. Залишаться інші потенційні зрадники, які стишились і десь пропали з поля зору, очікуючи наступних виборів. Хоча, як показав час, вони так і не зуміли стати українськими патріотами.

Страшно подумати, але основу нації можуть скласти люди, які ніколи нічого своїми руками не зробили. Які звикли непогано жити за чийсь рахунок. А хто буде в цій країні заробляти, платити податки? Про яку взагалі справедливість можна буде тоді говорити? А уявіть, який міжнародний імідж отримає Україна. Але з наших чиновників  стікає, як з гуски вода. Бо їх найбільше цікавить особисте збагачення.

І тоді ця «сіра зона» потягнеться до Росії за дешевим газом, на якому можна крутити величезне бабло. За порядками такими, як там, бо народ буде бунтувати. Певно, для того, щоб його знову загнати в стійло, так дбайливо зберігається скорумпована репресивна система та посилюється на неї вплив владної верхівки. І підуть знову в Сибір товарняки з українцями, які хотіли жити у вільній країні, розмовляти та молитися рідною мовою.

Тому, НА ЧАСІ! На часі кожен впевнений крок до цивілізованої і справедливої держави. На часі безкомпромісна війна на другому, корупційному фронті. Причому для силовиків, які спокушатимуться на хабарі від корупціонерів, потрібно негайно закріпити на законодавчому рівні подвійне покарання. НА ЧАСІ ВЕЛИЧЕЗНА РЕВІЗІЯ У ВСІХ КАБІНЕТАХ УКРАЇНСЬКОЇ ВЛАДИ. Без весільних генералів, а зусиллями простих патріотичних людей, зокрема і військових, які уже пройшли війну.

Відповідальність за майбутнє нації — обов’язок кожного українця. І кожен свідомий українець це розуміє. Тому і кладуть голови хлопці та дівчата за справедливу незалежну країну. Але в сотні разів більша сьогодні відповідальність на гаранті нашої Конституції. І так само, як він зараз відповідально працює на міжнародній арені, президенту потрібно взятися за те, що руйнує державу зсередини. Народ готовий підтримати його рішучість не втратити наш історичний шанс: або дихнемо вільно в Європі, або знову захлинемося в мокшанських болотах.

Анатолій Жучинський,
головний редактор газети «33-й канал»