З повітряної тривоги 11 липня почалась презентація у хабі “Місто змістів” майбутнього меморіалу, присвяченого вшануванню пам’яті загиблих вінничан – героїв російсько-української війни. Виття сирен наче нагадувало — не забувайте, пам’ятайте…

– Осердя, сакральний центр Вінниці поряд із Спасо-Преображенським собором, площа Шевченка — саме тут буде розміщений меморіал наших героїв, – розповів Євген Совінський, головний архітектор міста. – Сьогодні у хабі зібрались рідні полеглих бійців. Перед вашим горем схиляється державна машина! Вашу ідею про створення комплексу на площі Шевченка підтримала Вінницька міська рада, виділила кошти. Фахівці розробили проєкт.

Отже, присутні на заході побачили зображення інтерактивної стели із 26-ти картушів із фотографіями загиблих формату А4 на склі, виконаних за сучасними технологіями. Висота стели — 3 м, але фото будуть нижче, зручно для огляду. Максимум інформації про кожного героя можна буде отримати за QR-кодом.

Ліворуч буде церемоніальний дзвін, його голос вінничани почують опівдні у державні свята, у поминальні дні. І згадають тих, хто віддав життя за Вітчизну. Відпочити можна буде у сквері поряд із собором, там встановлять лавочки.

Обговорення проєкту було бурхливим. Ті, хто втратив найрідніших у російсько-українській війні, не приховували емоцій.

– Чому не було офіційного оголошення про громадські слухання, про презентацію? Зібралось би набагато більше людей! Площа з пам’ятником Шевченка маленька. А цей комплекс можна було б поставити навпроти, де нині “розвалюха” колишнього кінотеатру, або біля “книжки” чи на Майдані Незалежності, – висловила думку Тетяна Крутць, сестра загиблого воїна. 

Євген Совінський пояснив, що після Перемоги обов’язково буде зведений меморіал у Вінниці, величний і монументальний, який увічнить пам’ять про героїв-захисників України.

Ірина ЗОНОВА