Сьогодні на Алеї Слави кладовища «Підлісне» у Вінниці Отець Роман відслужив панахиду за Героєм України – вінничанином із Небесної Сотні Максимом Шимком… До памֹ’ятника Максиму земляки поклали жовто-блакитний букет живих квітів…

– Дуже важко, коли за Україну гинуть такі молоді хлопці! Коли їхні матері оплакують кожен свій день без дитини, що пішла воїном на барикади Майдану захищати нашу Волю та Незалежність! Я особисто знав і, навіть, свого часу вінчав одного із полеглих героїв-вінничан, що знайшли свій останніх прилисток на цій Алеї Слави… І це найбільша слава і шана для чоловіка бути воїном та захисником своєї Батьківщини! Ми молились сьогодні за їхні душі та за Максима, який відав своє життя рівно 4 роки тому, – зазначив після панахиди Отець Роман.

Нагадаємо, що Шимко Максим Миколайович народився 21 жовтня 1979, Вінниця, УРСР — 20 лютого 2014, Київ, Україна) — учасник Євромайдану. Герой України.

Максим був учасником Вінницького клубу історичної реконструкції «Білий вовк». Член УНА-УНСО. Останній запис, який він залишив на свої сторінці у соціальній мережі, датується 18 лютого 2014 року: «За Україну! Хто може, їдьте в Київ!».

Козак 4-го редуту Майдану, загинув 20 лютого під час розстрілу майданівців снайперами на вулиці Інститутській. Куля снайпера влучила Максимові в шию під час того, як він намагався врятувати пораненого.

Панахида відбулася на вул. Театральній, побратими з його сотні несли тіло від вулиці Карла Маркса на руках. Поховали Максима на Центральному міському цвинтарі поряд із професором Вінницького національного медичного університету Ігорем Хаїмзоном. На труну поклали щит. Похорони транслював телеканал ВДТ. Проводжати героя в останню дорогу прийшло близько 10 тис. вінничан. Мати Максима Шимка звернулася до вінничан із закликом ніколи свої голоси на виборах не продавати.

На його честь перейменовано колишню вулицю Карла Маркса у Вінниці, неподалік від місця, де він проживав. За це проголосували жителі міста на зборах.

Згодом батьки загиблого за власний кошт встановили пам’ятну дошку на його честь.

19 листопада 2015 на школі в Байраківці була встановлена меморіальна дошка Максиму Шимку, а в селі на його честь названо й колишню вулицю Леніна.

Рішенням сесії Немирівської районної ради Байраківська СЗОШ І-ІІІ ступенів носить ім’я свого випускника

– Звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» (21 листопада 2014, посмертно) — за громадянську мужність, патріотизм, героїчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння Українському народу, виявлені під час Революції гідності.

– Медаль «За жертовність і любов до України» (УПЦ КП, червень 2015) (посмертно)