Російський диктатор прийшов до повної деконструкції міфу про свою велич після десятиліть вдалих авантюр.

Заколот Євгена Пригожина остаточно зруйнував десятиліттями створюваний образ Володимира Путіна як геніального геополітичного стратега і всеперемагаючого воєнного лідера. Про це пише видання Newsweek на основі інтерв’ю з кількома аналітиками

“До свого повномасштабного вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року Путін у всьому світі мав репутацію стратегічного генія, який завжди знав, як добре розіграти свої карти”, – йдеться у статті.

Сконструювати цей образ допомогла не тільки держпропаганда, а й серія воєнних авантюр, які виявилися вдалими для Путіна. Видання наводить список цих авантюр – п’ятиденна війна в Грузії в 2008 році, яка “проголосила відродження Росії як воєнної держави”, анексія Криму “без єдиного пострілу”, що викликала” лише прохолодну реакцію на Заході”, війна на Донбасі і втручання в сирійську громадянську війну.

“Провал західних задумів в Сирії і підтримка Башара Асада зробили його схожим на свого роду геополітичного стратега”, — зазначила викладач кібербезпеки в Університеті Джорджа Вашингтона Хатуна Мшвідобадзе.

Після восьми років конфлікту на Донбасі Путін вважав, що повномасштабне вторгнення в Україну призведе до захоплення Києва за лічені дні. Але це вторгнення обернулося для Кремля низкою воєнних катастроф і ударом по іміджу самого Путіна.


Але найбільшою загрозою авторитету російського диктатора став бунт найманців "ПВК Вагнер" на чолі з Євгеном Пригожиним. І погано в цьому бунті було все - починаючи з того факту, що найманці змогли без бою захопити Ростов-на-Дону і пройти майже весь маршрут до Москви, закінчуючи відсутністю будь-якого покарання для бунтівників в кінцевому підсумку і загальною впевненістю, що Путін втік з Москви в розпал кризи.

"Путін вийшов з кризи ослабленим. В ході розгорнутого заколоту не було ніяких ознак громадської підтримки президента, а дві озброєні колони бійців Вагнера не викликали сильної воєнної відповіді з боку Збройних сил Росії", — сказав доцент кафедри російських, східноєвропейських і євразійських досліджень Сміт-коледжу в Нортгемптоні (Массачусетс) Том Робертс.

Гірше того, заколот вагнерівців обернувся важкими воєнними втратами для Росії. Крім збитих бунтівниками літаків і вертольотів, Росія втратила і саму "Групу Вагнера", яка до недавна була важливою частиною воєнної машини РФ. Тепер же держпропаганда змушена лаяти найманців, яких ще недавно звеличувала.

Після заколоту "Вагнера" в Росії були звільнені або відсторонені близько 15 топ-офіцерів, ще 13 – затримували для допитів. За даними The Wall Street Journal, генерала Сергія Суровікіна, наприклад, досі допитують в Москві, проте звинувачення в скоєнні злочину йому не було пред'явлено.

Тим часом в РФ завершується роззброєння самої "групи Вагнера" - у найманців забирають озброєння і військову техніку. За даними, Міноборони РФ, у найманців відібрали понад 2 тис. одиниць озброєння і техніки, зокрема, самохідні артилерійські установки, буксирувану артилерію, РСЗВ, танки, бронетранспортери та автомобільну техніку.