Інтерв’ю «33-му» вона дала перед Днем Бухгалтера. Тому наголосила на проблемах які побачила у війську саме з бухобліком. Адже працювала там бухгалтером. Чи стикалась вона із тими зловживаннями, які озвучили воїни цього бойового підрозділу, чи бачила «мертві душі», чи були «липові нарахування» та махінації з бензином? – про це та інше ми запитали у неї.

– Я, Ірина Гавронська – незалежний аудитор, директор та засновник аудиторської фірми ТОВ «Файненс Лоу Аудит Груп», бухгалтер з 37-річним досвідом роботи. За збігом обставин мій професійний шлях бухгалтера розпочався 16 липня, і згодом саме в цей день почали святкувати День бухгалтера і аудитора. Я шаную усіх своїх колег, але сьогодні, напередодні професійного Дня бухгалтера і аудитора, хочеться присвятити свою розповідь саме військовим бухгалтерам і аудиторам.

– Чому саме військовим?

– 24 лютого 2022 року вже близько 10 ранку ми з моїм чоловіком Володимиром прийшли добровольцями у 120 бригаду територіальної оборони. Біля ТРО вже стояли великі черги добровольців чоловіків, їх записували у списки і відправляли на формування батальйонів. Жінок в черзі на вулиці я не побачила і від того стало трохи лячно, але було чітке усвідомлення того, що я маю бути корисною, навіть якщо доведеться робити щось не типове. Коли прийшла наша з чоловіком черга, його записали в списки в батальйон і дали одну годину на збір речей. На мої ж прохання залучити мене хоч до якоїсь корисної роботи, військові дивились здивовано, тож мені довелось бути наполегливою у своїх умовляннях. Перш ніж приїхати в ТРО, я вже склала в авто речі, що на мою думку могли б стати в нагоді: ноутбук, принтер-сканер, папір для друку, необхідне канцелярське приладдя. Прихопила також свій сертифікат аудитора та документи про вищу освіту. Не знаючи, яка саме моя допомога стане більш затребуваною, я взяла обидва дипломи магістра: бухгалтера-аудитора та психолога. Я пояснювала, що добре розумію всю їх і власну відповідальність, розумію, наскільки важлива доброчесність на службі…

Врешті мене запросили пройти у відділ персоналу, робота там кипіла, тож я дуже вчасно нагодилася і згодом мене мобілізували. Ось так у свої 52 роки я стала солдатом і почала служити Українському народові у лавах Збройних сил України.

– Але ж Ви зараз не є військовослужбовцем?

– Місяць тому мене виключили зі списків особового складу військової частини за станом здоров’я. Дуже боляче насправді, адже є відчуття, що я не закінчила важливу справу, до того ж люди з команди (аудитори нашої аудиторської фірми) продовжують служити. Це круті професіонали і я зараз не уявляю, як фірма працюватиме без них. Ну от повертаючись до подій 24 лютого…Ближче до обіду стало зрозуміло – іде такий вал роботи, що додаткові люди-професіонали не завадять. Тоді я запропонувала покликати на допомогу своїх колег з аудиторської фірми, військові погодились і вже з обіду з нами працювала аудитори Оксана Іваничко, Тамара Левченко і Сергій Книжник. А наступного дня, 25 лютого, у черзі добровольців ми побачили ще одну молоду жінку. Нею була Анастасія Осипова, теж професійна бухгалтер, мати двох малолітніх дітей на той час і дружина військового, який підписав контракт ще до початку повномасштабного вторгнення, тож діти лишалися на ній. Настя приїхала у Вінницю маршруткою з Тиврова, і надалі вона щодня протягом року без запізнень і поблажок їздила на службу у Вінницю і щовечора назад до своїх дітей аж практично до народження третьої дитини. Тоді вона як і ми прийшла з повним пакетом документів про освіту і досвід роботи, це був рішучий намір допомагати ЗСУ, тож її професійна допомога теж була дуже вчасною і потрібною.

Того ж вечора 25 лютого я звернулась в чатах до аудиторської спільноти України з тим, щоб вони не чекаючи йшли на допомогу війську у своїх регіонах, мені почали телефонувати колеги аудитори з питаннями що і як вони можуть робити для допомоги армії, а одна з колег, аудитор Ольга Панаріна, ще наступного дня приєдналась до нас у 120-й бригаді ТРО.

– Тобто спершу ви з колегами виконували кадрову роботу?

– І так і ні, але одразу була робота за нашим професійним спрямуванням. Ми займались документами для виплати грошового забезпечення (для мене і моїх колег тоді навіть стало сюрпризом те, що й нам, як мобілізованим, будуть щось платити). Таким чином, ми стали у витоків формування фінансово-економічної служби (далі – ФЕС) 120 бригади та організації бухгалтерського обліку, налагоджували роботу з нуля, зносили свою техніку, меблі з офісу, обладнання. В якийсь момент не вистачало стільців, і тоді наш друг мебляр Володимир Козенюк виготовив для фінслужби близько десятка табуретів. Ми були на патріотичному підйомі…Через пару днів призначили начальника ФЕС бригади, учасника АТО, а згодом і його заступника, молодих завзятих офіцерів. У нас сформувалась дієва команда фінансово-економічної служби бригади.

На фото: Фінслужба 120-ї бригади

В перші дні повномасштабного вторгнення довелось швидко розібратися з тонкощами нарахування та виплати грошового забезпечення (далі – ГЗ) і оформлювати відповідні документи для кожного військового (вже на початку березня 2022 року було нараховане та виплачене перше ГЗ). Тоді прямо у коридорах поруч з кабінетами ФЕС, сиділи представниці державних банків та оформлювали бійцям картки для виплат, а ми цю всю інформацію вносили в бази даних, формували справи з документами. Потік людей був дуже великий. Генрі Форд оцінив би те, як ми тоді розбили процес обробки документів на елементи і кожен відповідав за окремий етап. Кожна дія супроводжувалась високим рівнем відповідальності, пам’ятаю як моя дочка Ілона, аудитор і держслужбовець, проговорила вслух «в разі евакуації, потрібно обов’язково подбати про документи і будь-які носії інформації з персональними даними людей, все має зберігатись готовим до будь-якого розвитку подій». Вона з подругою, теж аудитором, тоді також волонтерили у нашій бригаді, пояснювали військовослужбовцям, що і як їм робити. За ті дні, у кабінеті ФЕС побували певно всі мобілізовані військовослужбовці бригади та батальйонів, які прийшли у перші дні. Пізніше людей вже оформлювали напряму вже на той момент сформовані ФЕС та відділи персоналу батальйонів.

– Як це відбувалось, як формувались ці підрозділи, як професійний досвід співвідносився з військовими званнями?

– Служби ФЕС батальйонів складались теж в основному із добровольців, в їх склад увійшли не лише практикуючі бухгалтери, але й банкіри, економісти, є навіть один кандидат економічних наук-викладач, один офіцер крім економічної мав ще і дипломатичну освіту. Людям без практичного досвіду було не просто, але ми робили все, щоб налагодити роботу та ефективно взаємодіяти. Було відчуття, що ми всі в одному човні і для того, щоб він плив, потрібно підтримувати один одного, навчати колег, пояснювати, бувало навіть основи бухгалтерського обліку.

Так вийшло, що саме бухгалтери, аудитори (маю на увазі не економісти чи фінансисти, бо це трохи інша специфіка роботи) були мобілізовані простими солдатами, не залежно від кваліфікації і досвіду роботи (згодом щоправда нас підвищили до старших солдат). А щоб отримати звання офіцера маєш підписати контракт, при цьому посада, на якій служиш має відповідати званню по штатно-посадовій категорії, там свої тонкощі і тому так виходить, що шансів практично немає. Офіцерське звання потрібне, наприклад, щоб бути керівником ФЕС батальйону чи бригади (також зараховується, якщо ти учасник бойових дій або АТО).

На мій погляд, якщо хтось планує служити далі після перемоги, треба підписувати контракт або вступати на військову кафедру, але тут існують вікові обмеження. Але це вже ситуативні випадки. В цілому можна говорити про системну проблематику того, що не враховується специфіка того, що бухгалтерія – це перш за все професійна діяльність зі своїми стандартами та вимогами.

До нас ще у 2022 році приїздили представники ТРО України, збирали збори і розповідали, що мобілізовані бухгалтери будуть мати можливість підвищення у званнях за хорошу службу, навіть до офіцерів, але на жаль я поки не бачу цьому підтвердження в 120 бригаді. Я оптиміст по життю і вірю в честь офіцерів і сказане ними про те, що при першій можливості будуть підвищувати тих колег бухгалтерів, які як то кажуть не словом, а ділом роблять внесок у спільну справу.

– Як ведеться бухгалтерський облік в армії, чи відрізняється від обліку у приватному секторі?

– Мав би не відрізнятися, адже є загальноприйняті принципи і методи ведення бухгалтерського обліку і фінансової звітності, вони викладені у міжнародних стандартах фінансової звітності (МСФЗ), а також заснованих на них національних положеннях (стандартах) бухгалтерського обліку, але для цього потрібно провести багато роботи.

Армія зараз є досить консервативною організацією із неповороткою бюрократією. Багато військових досі помилково вважають, що внутрішні накази і інструкції щодо бухгалтерського обліку це остання інстанція, в той час як є накази Мінфіну про національні положення (стандарти) бухгалтерського обліку в державному секторі. І саме Мінфін є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері бухгалтерського обліку та аудиту.

Так от про внутрішні інструкції. Багато з них передбачають ведення обліку в паперових журналах. Така організація обліку завжди веде до високих ризиків його недостовірності. Наприклад, коли я як незалежний аудитор, проводжу аудиторську перевірку на підприємстві, і бачу, що облік ведеться у паперових журналах, я маю застосувати більше процедур перевірки, для того, щоб отримати достатньо належних доказів того, що даним такого обліку можна довіряти.

Спробую пояснити чому. Наприклад ми маємо журнали обліку служби забезпечення, там записані якісь дані і одночасно маємо журнали бухгалтерського обліку надходжень (дебет) і видатків (кредит), а також записи про залишки у розрізі підрозділів, рахунків тощо. Це різні набори даних, які описують одні й ті самі транзакції у різних точках їх проходження. Так от завдання бух обліку – це забезпечити, щоб дані з усіх цих наборів були співставними. Якщо десь щось не зійшлося, значить вписали щось зайве або навпаки не зафіксували якусь дію. Це як ведення слідства, якщо свідчення очевидців розходяться, треба виявляти, хто з них говорить неправду.

На основі таких записів потрібно скласти баланс, в якому відобразити активи і зобов’язання. В паперовому обліку активи практично не можливо перевірити, тому що для аналізу ви маєте опрацювати записи. Точніше, можливо, але це надто ресурсоємно і через це невиправдано. Просто уявіть, що у вас записи у паперах, якими можна вистелити дорогу з Тяжилова на Вишеньку, і всі вони ще й зроблені різними людьми. Якщо хтось колись переводить це в цифрові дані, то часто виявляється маса розходжень у даних, як от форма видана бійцю, а з балансу не списана.

Тут велике значення має особистість керівника відповідної служби. От у нас в бригаді керівник служби речового забезпечення людина з бізнесу, якого теж мобілізували. Для нього важливо розуміти, що відбувається з тими матеріальними цінностями, за які він несе відповідальність. Тож він приходить у бухгалтерію, можна сказати, бере за руку бухгалтера відповідального за цей напрямок, і вони разом розбираються у процесах, вибудовують облік, перевіряють, щоб всі дані обліку сходилися, розшукують проблеми, якщо десь щось не так. Не всі керівники служб такі і від цього залежить якість співпраці з бухгалтерією.

А ще є проблема у тому, яка методологія обліку застосовується.

Така ситуація: ГЗ нараховане за грудень, а виплачене буде в січні, і в момент нарахування у військової частини в обліку мало би вже виникнути фінансове зобов’язання перед військовослужбовцями. Так працює метод нарахувань, коли операції визнаються тоді, коли відбуваються відповідні економічні події, незалежно від часу надходження чи вибуття грошових коштів. Але в армії застосовують касовий метод, який фіксує операції саме у прив’язці до руху грошових коштів, і на кінець грудня ви не побачите у бухгалтерських записах військового підрозділу, що він вже винен службовцям ГЗ за грудень. Це спотворює реальність в записах обліку і це системна проблема.

– Тобто у бригаді облік ведеться у паперових журналах?

– Вони теж є, і є розроблені форми в Excel, до яких часто навіть є розроблені інструкції. Але ці форми Excel, в яких внутрішні аудитори Міноборони часто пропонують вести облік – це, вибачте, кам’яний вік оперативного обліку, а бухгалтерського так взагалі.

Наприкінці березня 2022 року нам стало зрозуміло: або ми автоматизуємо облік, або військовослужбовці нашої частини будуть чекати виплат по декілька місяців, оскільки у той період бувало людей по 4-5 рази на місяць переводили з посади на посаду, зі зміною звань, та розмірами нарахувань по ГЗ, це потрібно було враховувати в обліку. Відверто кажучи, маючи за плечима десятки років роботи з бізнесом, дивитись на типову організацію бухгалтерського обліку в армії було просто боляче. Це ж про ефективність використання людського ресурсу, про керованість загалом всієї системи, адже дані обліку – це передусім дані, на яких ґрунтуються управлінські рішення. Це і про достовірність даних – чим складніший процес, тим вищий рівень помилок. Кожна хвилина процесу обліку впливає на якість прийняття рішень. Та й врешті на дотримання вимог законодавства – як от про дотримання строків всіх виплат. Мене просто розривало від побаченого.

Ми дивилися в інших підрозділах ЗСУ, як у них організовано облік, хотіли взяти й собі програмне забезпечення, яке у них застосовується. В основному це інформаційна система «Парус», тільки з іншою назвою. Кожен підрозділ окремо її собі закуповує і обслуговує, важко уявити скільки державних коштів на це витрачається. Тільки уявіть, щоб налагодити облік якихось активів потрібно замовити оновлення системи, і це робиться не централізовано, а кожен окремо за це платить. Є програма виключно для обліку ГЗ «Тріола», але у неї теж є свої недоліки, є ПЗ «Майстер». Щодо останнього ми навіть думали взяти його, але на той момент у них не було жодного комплексного впровадження, тож це рішення нам теж не підходило. Гарне програмне забезпечення «UA-Бюджет» (ми врешті стали застосовувати його в бригаді для частини обліку), але у них немає модуля для обліку ГЗ (можна ввести лише узагальнені цифри). Зараз Міноборони впроваджує ПЗ «МІЯ», досі воно використовувалось для Національної поліції. Його потрібно суттєво доопрацьовувати та тестувати саме для потреб військових, але це точно краще ніж те нічого, з чим ми зіштовхнулись тоді у 2022 році.

Отже, я почала автоматизацію обліку своїми силами. У мене є досвід формування технічних завдань для розробки програмного забезпечення для бухгалтерського обліку, тож я звернулась до колеги програмістки Ольги Бондарчук, з якою ми не раз працювали над подібними проектами. За моїм технічним завданням Оля написала блок програми для автоматизації процесу нарахування грошового забезпечення у розрізі особового складу, підрозділів та видів забезпечення, а згодом і блок програмного забезпечення для звітування по ЄСВ у Пенсійний фонд і 1ДФ в податкову. Завдяки волонтерській допомозі Володимира Антонова ця програма була встановлена на захищеному сервері, відрізаному від зовнішніх комунікацій та Інтернету, було налаштоване управління обліковими записами, для того, щоб не допустити несанкціонований доступ до даних в системі. Навіть оновлення на програму по ЕСВ встановлювала і тестувала я особисто, щоб бути впевненою, що ніде не станеться витоку.

Я усвідомлюю, що зараз, коли я це скажу, до мене може виникнути купа питань щодо підстав обробки даних у програмі, яка не була куплена за державні кошти, а створювалась власноруч глибокими вечорами і ночами, бо вдень потрібно було виводити облік в Excel на який теж не було ліцензій. Ну власне, як з дронами чи автівками, які військові теж не мали б використовувати, якщо слідувати тим штатним розписам, які були затверджені. Але мною керувала цінність вища – якісне виконання роботи.

Наявність системи автоматизації обліку жодного разу не фігурувала у звітах про оцінку процесів роботи нашого підрозділу, які проводились вищестоящими підрозділами, я навіть не знаю чи знало про неї керівництво бригади, але саме вона дозволяла нам подавати вчасно звіти, виплачувати грошове забезпечення і взагалі мати хоч якийсь контроль над ситуацією, бо інакше у тих Excel формах, в яких ми мали б вести облік, я не знаю, як ми мали зводити дебет з кредитом. І мені дуже цікаво, а як це роблять в інших військових частинах, у них все добре з обліком?

– Повертаючись до автоматизованої системи, я правильно почула, що облік пального у системі, про яку ви говорите, не вівся?

– Не зовсім так. Формулювання технічного завдання і розроблення програмного продукту, його тестування, впровадження – це тривалий процес, для цього потрібно розуміти всі нюанси бізнес-процесу. А тим часом потрібно ж робити основну роботу – вести облік. Тому звичайно ж, в першу чергу я просила про розробку тих модулів, які закривали потреби обліку у моєму шматку роботи – грошовому забезпеченні. Тим більше, що саме для нього не було на той час жодного притомного ІТ продукту. За облік пального відповідали інші колеги, тож послідовно, коли запрацювали мої модулі і щойно б вони були готові, ми могли б оцифрувати і їх процеси. Перенесли б дані з дорожніх листів, які у бухгалтерію подавала автомобільна служба і підрозділи в додаток до вже існуючого обліку паливно-мастильних матеріалів, співставили б ці дані, і мали би якусь достовірну картину того, що відбувається у цьому елементі обліку.

Ну і якщо відверто, я розуміла, що ця розмова не обійдеться без запитань, пов’язаних з медійним галасом навколо 120 бригади. Я не лізтиму у ті питання, щодо яких я не володію достатньою інформацією, але що я можу сказати точно, то це те, що не може бути такого, щоб кошти зайшли на бригаду для виплати грошового забезпечення, а їх не виплатили. Це просто неможливо, бо ГЗ перераховується людям через державні банки з казначейства відповідно до наших відомостей. Було навіть таке, що відомості завантажені в банки, а платежі не пройшли і на рахунки людей кошти не зайшли, бо в обласному бюджеті на той момент не було коштів.

Те, як у сюжетах на ютюбі подавалась інформація, ну це дещо популістично і маніпулятивно, як на мене. Чому журналісти не оприлюднюють своїх респондентів-інкогніто і яка мета тих сюжетів? Допомогти армії викриваючи проблеми, ну так давайте викривати. Власне цим я зараз і займаюсь. Так у нас є системна проблема з обліком, яка породжує ось такі «нєучтьонки». Журналісти ж самі говорять «можливо воно не списано». А чого не потрудилися перевірити свою здогадку? Може тому, що це довго і складно? Так само довго і складно, як ми вибудовуємо автоматичні процеси обліку, крок за кроком. Мене взагалі обурила подача інформації. Бо виглядає так, ніби у нас в бригаді не знати що відбувається. Мені колеги з усієї країни писали і телефонували, питали, Ірино, що це у вас там, ви ж розказували, що у вас там автоматизований облік. Я дуже сердита за цю поверхневість у подачі інформації журналістами. Для мене це особиста образа моїй професійній діяльності і тому, що за цей час вдалось побудувати в частині обліку нашої 120 бригади. Я переконана, що ми одні з найкращих в цьому питанні і у нас є досвід, яким можна ділитися, якщо звісно не замовчувати під час перевірок те, що ми ведемо облік автоматизовано і не вдавати, ніби ми достеменно дотримуємося заскарузлих інструкцій.

120 бригада ТРО перша, яка стала окремою від ОТЦК і перейшла на самостійний баланс з власними рахунками у банках та Держказначействі, і відповідно подачею фінансової звітності та пакету додаткових звітів в Казначейство і Міноборони. Ми почали готуватися до цього у квітні 2022 року. Величезна подяка бухгалтерам та керівникам ФЕС ОТЦК, які на власному прикладі показали нам як має функціонувати облік служб забезпечення, в т.ч. у розрізі фінансування. Там, до речі, ми побачили дуже гарний приклад якісної роботи цивільних бухгалтерів під керівництвом досвідчених офіцерів ФЕС ОТЦК. Коли готувався передавальний баланс, стало зрозуміло, що без подальшої автоматизації ми просто не справимось, надто багато обліку потрібно було вести. Плюс окремі звіти формувати і подавати. Ось тоді ми відкрили для себе «UA-Бюджет». Як я вже й сказала, там немає обліку ГЗ, але все інше там цілком можна обліковувати. Звісно, потрібен час і зусилля, щоб це налагодити, навіть маючи систему. Покупку програми для бригади я оплатила за власний кошт і потім ми її поставили на баланс як благодійку. Принагідно дякую колезі аудитору Володимиру Колногозюку, який домовився зі своїми бізнес партнерами про суттєву знижку для армії.

На окремий баланс бригада перейшла з 1 липня 2022 року, а готуватись до цього ми почали заздалегідь. Налагоджували облік по службам спочатку у тій програмі, що була розроблена для обліку ГЗ мною з колегою, а потім, коли купили «UA-Бюджет», деякий час паралельно в обох, щоб перевіряти себе і колег у відповідних службах. Це був величезний виклик, ніхто згори не пояснював, що і як робити (ось вам система управління якістю). Ми самі розподілили ділянки роботи, страхували один одного, вели по декілька ділянок одночасно. Для нас було справою честі не завалити облік у бригаді. А тим часом ще й зіштовхувались з нерозумінням колег, які переконували нас, що заздалегідь нічого не потрібно робити. Ненавиджу фразу, яку доводилося постійно чути «Це ж армія. Тут так швидко нічого не робиться». А у нас робилось швидко і заздалегідь. Завдяки цьому ми навіть у визначені Держказначейством терміни змогли підготувати і подати нашу першу самостійну звітність бригади за третій квартал 2022 року. Це була злагоджена командна робота, але ключовий елемент цієї перемоги на той момент – освіта і досвід нашої Анастасії Осіпової (тієї самої, що другого дня війни стояла у черзі). У неї був такий необхідний для бригади практичний досвід роботи головним бухгалтером у відділі освіти. Розумієте, якби не вона, все би просто полягло. Єдина людина з таким необхідним практичним досвідом на той момент – проста рядова у ФЕС. Нонсенс.

– А що врешті з пальним? Його потрібно просто завести в куплену програму і все стане на свої місця?

– Щодо обліку пального, це можливо буде зробити і робиться у програмі «UA-Бюджет», там є необхідний модуль, але користуватись ним ми почали значно пізніше. Конкретно у цьому випадку це точно може допомогти. Але ж воно і так туди заведено як і інше майно, просто треба рознести списання по шляховим листам з врахуванням норми списання на кожний автомобіль і це дуже великий обсяг документів. Це ж системна проблема обліку. Такі проблеми треба вирішувати комплексно за рахунок залучення провідних експертів, незалежних аудиторів, а не внутрішніх аудиторів Міноборони. Щодо останніх варто переглянути вимоги до рівня кваліфікації, постійно перевіряти його. Бо вони ж робили перевірки у нашій бригаді і не виявляли суттєвих недоліків.

Держава має функціонувати ефективно, тим більше під час війни. Світ розвивається і нам потрібно трансформуватись, впроваджувати стандарти, які застосовують наші безпекові партнери. Необхідно комплексно змінювати систему за рахунок повної автоматизації обліку і логістичних процесів. Офіцер для мене звучить гордо і саме офіцери мають стояти в керівництві бойових підрозділів, а от логістичні і облікові процеси я б переклала на плечі відповідних професіоналів, не залежно від наявності у них військової підготовки.

Окрема тема – програмне забезпечення.

Тут важливо пам’ятати про присутні на ринку маніпуляції типу «ось це програмне забезпечення дешевше». Це може бути дешевше при першій купівлі, а потім держава має оплачувати доопрацювання, впровадження, тестування, управління акаунтами. І ви навіть не зможете зараз дізнатися, скільки в цілому по всій армії витрачено на це державних коштів, бо це наслідок цієї ж системи, коли кожен купляє собі ПЗ окремо, кожен окремо модернізує, і потім консолідувати дані обліку і побачити загальну картинку просто неможливо. Це я Вам кажу, як експерт у консолідації звітності промислових груп. Має бути стандартизація та уніфікація, централізоване навчання.

Особисто мені не зрозуміло, чому державі не взяти готове ПЗ наприклад той же «UA Бюджет», додати до нього блок ГЗ і централізовано впровадити. Або SAP, на який ще у 2017 році Україна вже отримала частину ліцензій. Але наскільки я цікавилась цим питанням, є суттєвий спротив і нерозуміння саме кадрових офіцерів. І тут треба дивитися, це проста неготовність до змін чи хтось зацікавлений, щоб в армії не можна було звести дебет з кредитом.

Держава має бути зацікавлена у впровадженні єдиної інформаційної системи для забезпечення автоматизованого обліку особового складу та військового майна. Також потрібна система для забезпечення автоматизації обліку бойової роботи підрозділів ЗСУ

Я точно знаю про те, що вище керівництво ТРО зацікавлене в тому, щоб був порядок у кожному підрозділі ФЕС, і знає про те, що більшість бухгалтерів ФЕС готові і виконують свою роботу якісно. Має пройти просто більше часу, щоб зміни відбулись, і це насправді залежить від свідомості кожного із нас.

– Є ще якісь проблеми або питання, які Вас турбують як колишнього військовослужбовця?

– Так, мене турбує і є пропозиція щодо вшанування наших полеглих воїнів.

Я бачила у військовому шпиталі як проходять хвилини мовчання, там всі зупиняються і мовчки слухають, а у нас в тилових підрозділах навіть не звертають уваги. Коли я повернулась з лікарняного, то почала теж підніматися і мовчки слухати диктора у хвилину мовчання, мене почали підтримувати деякі колеги і я б хотіла, щоб ця практика розвивалась. Службовцям штабів варто хоча б періодично зачитувати під час хвилин мовчання імена загиблих побратимів. Крім того, вшанування на похоронах має бути з обов’язковою присутністю побратимів та посестер з бригади, як це відбувається в інших бойових частинах.

І ще непогано було б, щоб були пам’ятки для рідних загиблих і безвісти зниклих, як вони мають діяти, щоб на місці по можливості був психолог та черговий, який завжди зможе надати допомогу родинам полеглих Героїв.

У минуле мають відійти випадки, коли заохочення отримують ті, хто лояльний до керівництва чи має якісь зв’язки, попри відсутність реальних звитяг і досягнень, а інші не мають право, щоб сказати проти, бо ж «відправлять на нуль». Взагалі ганебно, коли подібні аргументи використовують в якості погроз.

Насправді я бачу, скільки прогресу відбулось і відбувається в ЗСУ на верхньому рівні, розумію, що для системних змін потрібен час, але ці речі, про які я говорю, це невеличкі точкові дії, які залежать саме від людей на місцях.

– Чи плануєте і надалі допомагати армії і своїм посестрам та побратимам?

– Так, поки була на лікарняному, то зрозуміла, що маю бути корисною саме тому в січні 2023 року заснувала благодійний фонд «Птахи Свободи». Зараз першочерговою задачею фонду є сприяння обороноздатності України, а саме збір коштів для фінансування розроблення вітчизняних БПЛА, закупівлі комплектуючих для них, збірки та передачі ЗСУ.

На сьогодні завдяки благодійним внескам в тому числі родин і колективів цивільних колег бухгалтерів і аудиторів та знайомих і друзів нашої родини було зібрано більше 300 тис. гривень та профінансовано частково закупівлю комплектуючих для партії БПЛА і перераховано IT розробникам, які у перші тижні війни допомагали фінслужбі. Вони вже розробили першу модель ударного БПЛА, а співпраця з військовими дозволила його суттєво вдосконалити, щоб задовольняти військові потреби. Розробники передали нашій бригаді раніше 2 БПЛА.

На фото: Ірина Гавронська з чоловіком, добровольцем бригади та потужним благодійником – Миколою Барчуком. Перший донат – 5000 у.о на дрони

На сьогодні розробники вже отримали запчастини на 25 дронів, більшість видатків ІТ-івці фінансують за власний кошт і це досить великі гроші. Зараз триває робота з тестування доопрацьованої моделі, потрібно докупити ще дороговартісні відеокамери для дронів. Моя власна благодійність полягає в тому, що я допомагаю хлопцям розбиратись з тонкощами оподаткування та ведення обліку на волонтерських засадах, а супроводження діяльності БФ «Птахи Свободи» здійснюю без єдиного відсотка адміністративних витрат, крім того доначу разом з родиною на комплектуючі теж. Крім того, я прийняла рішення, що якщо держава виплатить мені одноразову грошову допомогу як військовослужбовцю, то і ті кошти теж підуть на благодійність для виготовлення дронів для армії.

А ще я звернулась до наших колег аудиторів, які надали благодійні внески, а саме ТОВ КФ «Бухгалтер Гарант» та ТОВ «Надійність» стати незалежними аудиторами нашого фонду по результатам фінансового року.

Буду вдячно кожному на майбутнє, хто має бажання задонатити на БПЛА.

– Дякую «33-му» за підтримку і нагоду привітали своїх колег зі святом.

Друзі і знайомі мені кажуть, Ірино ти сильна,тепер маєш йти змінювати армію зверху а не в частині. На що я хочу відповісти, якщо ти поза системою, ти практично нічого не можеш змінити. Ти можеш змінити лише з середини, кожний на своєму місці, своїм особистим ставленням.

Просувати зміни ти можеш лише як офіцер. Якщо ти солдат, можеш бути крутим професіоналом, але ти нічого не зможеш зробити. Професійна армія потребує оновлення за рахунок молоді, тому студентам обліковцям на спільних освітніх заходах я рекомендую йти вчитись на військові кафедри, щоб на майбутнє мати можливість впроваджувати такі зміни. І щирі вітання колегам бухгалтерам і аудиторам.

РАЗОМ ДО ПЕРЕМОГИ!

Спілкувалась Тетяна Редько

Від редакції: Нагадуємо, що редакція готова висвітлити різні точки зору, заради конструктивної дискусії та удосконалення наших ЗСУ

Вітаємо всіх бухгалтерів та аудиторів з професійним святом! Разом до перемоги!