Колишній британський прем’єр-міністр і великий друг України Борис Джонсон різко розкритикував рішення лідерів країн НАТО, яким не запрошувати Україну до військово-політичного блоку під час саміту у Вільнюсі.

Як він написав у своїй колонці у виданні DailyMail, Заходу слід бути сильним і покласти край марнослів’ю, прийнявши Україну в НАТО якнайшвидше.

– Коли лідери НАТО приїхали до Вільнюса цього тижня, було абсолютно очевидно, що вони повинні робити. Вони повинні були бути сильними. У цьому весь сенс НАТО, – почав він.

Джонсон підкреслив, що лідери Альянсу повинні були показати, що їх у жодному разі не лякає президент РФ Володимир Путін і брязкання зброєю Кремля.


– Вони повинні були показати, що країни НАТО визнають безмірність української жертви і ті зобов’язання, які це накладає на нас на Заході, і повинні були дати відповідну відповідь. Понад 500 днів українці чинять опір наступу Росії, який вони нічим – повторюю, нічим – не спровокували. Їхні міста піддаються безладним бомбардуванням, жінок ґвалтують, дітей викрадають, а в Криму існують табори, де військовополонених чоловіків систематично каструють. Вважається, що загинуло понад 100 тис. українських військовослужбовців і незліченна кількість мирних жителів, а десять мільйонів українців були змушені покинути свої будинки, – написав Джонсон.

Він підкреслив, що лідерам країн НАТО варто було висловити колективну повагу і подяку за героїчний опір України, під час якого не постраждав і не загинув жоден солдат НАТО, “тому що ми в країнах НАТО знаємо – і постійно говоримо, – що українці борються за всіх нас”.