На площі Стуса чи місці кінотеатру «Росія» пропонують рідні загиблих поставити меморіал загиблим із Вінниччини Героям.

Їх підтримала депутат Вінницької облради Вікторія Родінкова

– Я також вважаю, що площа Шевченка не ідеально підходить до меморіалу загиблим Героям. Його, на мою думку, потрібно розмістити на площі Стуса, що біля «книжки».

Там місця достатньо. Крім того, це має бути пам’ятник, який уособлює Героїв з усієї Вінничини.

– Чи на місці кінотеатру «Росія», де зараз ганебні розвалини кінотеатру, який до такого стану довели недобросовісні орендарі ( і ніхто не бачив!!!)

Чи це місце готують для іншої мети – для висоток всім відомого бізнесу «партії вінничан»? – запитують наші читачі у відгуках.

Ось як виглядає нині кінотеатр-розвалюха через дорогу. А там місця- більш ніж достатньо. То чому не на тому місці бути пам’ятнику? – запитують рідні. Чи тут зумисне «запускали», щоб спорудили елітну висотку чи супермаркет?

А ось яку думку висловила наша колега Тетяна Кутс, сестра загиблого на війні брата ( ми вже публікували її точку зору раніше про незгоду з місцем пам’ятника та у формі сенсорної дошки)

– Відзвітую по ситуації з площею Шевченка та про зустріч з цього приводу. Не могла зібратись з силами і навіть думала вже нічого не писати, але не люблю незавершених історій.

Мене тут вже звинуватили, що я проти облаштування місця вшанування загиблих Героїв, що мені шкода грошей на облаштування місця вшанування Героїв, що мій допис є замовним, бо звідки така цікавість саме до цієї реконструкції і що я підставна особа та багато чого іншого. Звідки цікавість, я вже писала. Бо це питання торкається  безпосередньо нашої родини. Кого цікавить питання , виключно, витрати бюджетних коштів, то, гадаю, зараз є про що писати.

Але буду йти по порядку .

На зустріч міської ради з родинами загиблих я хоч і запізнилась, але потрапила. Все, що я писала раніше , озвучила, точніше, викричала(((, що для мене не притаманно.

На моє зауваження з приводу того, що на сайті міської ради у відкритому доступі не було оголошення з приводу даного заходу мені відповіли , що це не громадське обговорення, а формат зустрічі з родинами. Тож, нічого не порушили. Також мені повідомили, що інформацією ділились у групі в телеграмі. Як виявилось, у телеграмі є!!! закрита група для родин загиблих воїнів з Вінниці, яку створили самі родини. В цій групі і була розміщена інформація про зустріч.

Після зустрічі, за моїм проханням, мене долучили в цю закриту групу в телеграмі В цій групі 76 учасників. У Вінниці насьогодні понад 300 загиблих. Ще є закрита група у вайбері, яка об’єднує переважно родини загиблих захисників з області. Туди мене теж долучили після зустрічі. Тут близько 100 учасників і йде обмін корисною інформацією, що стосується родин загиблих Героїв.

На зустрічі представники влади повідомили, що в розробці концепції місця вшанування брала участь ініціативна група з числа родин загиблих ( які є у закритих групах). Вони пропонували різні місця для облаштування місця вшанування, однак влада дала добро лише на площу Шевченка.

Концепцію вже оприлюднили кілька місцевих ЗМІ. Можете почитати.

Крім мультимедійної дошки, флагштока і дзвону на площі за проектом планують встановити Стіну Пам’яті з фотографіями полеглих при захисті Батьківщини Героїв.

Крім того, на цій же площі планується створити простір для проекту “Мамина колискова”. Тут планується проводити тематичні зустрічі, присвячені Героям та подіям цієї війни.

Щодо неналежної роботи платформи єдиної системи місцевих петицій та неможливості підписати петицію відповіді мені не надали.

Щодо мого зауваження з приводу належної комунікації влади з родинами загиблих та моєї пропозиції створити окрему сторінку для родин загиблих воїнів на сайті міської ради відповідь позитивна. Сподіваюсь, найближчим часом інформацію , що стосується родин загиблих, можна буде отримати у відкритому доступі.

Під час зустрічі представники родин загиблих воїнів неодноразово наголошували на тому , що площа Шевченка – неналежне місце для вшанування наших Героїв. Тут замало місця, особливо якщо враховувати, що на масові заходи люди захочуть прийти цілими родинами тощо.

З приводу створення менш бюджетного місця вшанування я залишаюсь при своїй думці. Хоча і приймаю твої аргументи, Victoria Rodinkova. Можливо, ти і права. Але, я все ж таки, за створення чогось більш глобального, ніж існуючий проект. І розумію, що на щось подібне потрібні великі кошти і явно не ця площа. Сподіваюсь, після нашої Перемоги у нашому місті буде таке. І тут будуть не лише Герої з Вінниці, але й з Вінниччини. Бо на фронті вони стояли пліч-о-пліч, усі разом.

Ну, в принципі, так.

А тепер інформація для тих, хто не вміє слухати і чути інших або не зацікавлений це робити з якихось особистих причин. Можете закидати мене гнилими помідорами дальше. В порівнянні з тим, що я проживаю на даному етапі життя, це дрібниці.

Друзі, знайомі, які мене підтримували і підтримують весь цей час, дуже Вам вдячна і завжди готова до конструктивного діалогу.

Крім позиції Тетяни та Вікторії, вінничани висловлюються ще за розміщення Меморіалу там де був знесений із будьонівцями  – на Європейській площі. Ще є пропозиції розмістити на площі Героїв Небесноі Сотні.

Думки зібрав Андрій Власенко

Від редакціі: А яка ваша думка стосовно цього Монументу Героям? Де ви  бачите його розміщення?

Рішення треба приймати, бо пошарпаний плакат – як вшанування наших Героїв, то сором Вінниці.

Ось як виглядає нині кінотеатр-розвалюха через дорогу ( на фото). А там місця- більш ніж достатньо. То чому не на тому місці бути пам’ятнику? – запитують рідні.

Чи тут зумисне «запускали», щоб спорудили елітну висотку чи супермаркет?- запитують родини загиблих.