Як відомо, у Вінниці був завод по огранці необроблених алмазів. Їх на «Кристал» доставляли із рф. До, речі саме роскомпанія, про яку піде мова.

Від початку повномасштабної війни Україна намагається завдати удар по одній з провідних галузей російського експорту – алмазній індустрії.

2022 року Росія експортувала алмазів на 3,8 млрд доларів. Ця сума може здатися невеликою у порівнянні з обсягом російських енергоносіїв, від якого Росія отримала у сто разів більше – понад 380 млрд доларів торік.

Проте російська алмазна індустрія відіграє велику роль у фінансуванні війни проти України і є однією з ключових галузей для відносин Росії з Ізраїлем та Індією – країн, які українська дипломатія прагне перетягнути на свій бік у війні.

Та за нинішніми стандартами російські алмази не вважають “кривавими”, хоча вони, як колись алмази, видобуті під час громадянських війн в Сьєрра-Леоне чи Анголі, і сприяють фінансуванню війни.

BBC Україна з’ясувала, що заважає санкціям проти російських алмазів і чи можна їх усунути зі світового ринку.

Росія програє газову війну і качатиме паливо в Європу тільки через Україну.

Що це значить

Як працює алмазна індустрія і яке в ній Росії

Світова алмазна індустрія – це складний ланцюжок з десятків тисяч виробництв та компаній на різних етапах – від видобутку алмазів, торгівлі ними й обробки до виготовлення прикрас або застосування в промисловості.

Згідно з даними Diamond Insight Report 2022, більшість алмазів у світі видобувають в шести країнах:

Росії – 29%,
Ботсвані – 18%,
Демократичній республіці Конго – 15%,
Канаді – 14%,
Анголі – 7%,
Південно-Африканській Республіці – 7%.

Більша частина видобутку припадала на п’ять компаній – британсько-американську De Beers, російську “Алроса”, австралійсько-британську Rio Tinto, канадську Arctic Canadian Diamond та Catoca (спільний бізнес Анголи, “Алроси” та бізнесмена Льва Леваєва). У деяких країнах Африки процвітає нелегальний видобуток алмазів, який не потрапляє в офіційну статистику.

Після видобутку алмази потрапляють на алмазні біржі (Антверпен, Дубаї, Тель-Авів, Торонто, Мумбаї), звідки вже розповсюджуються по всьому світу.

Окрім природних алмазів, існує також виробництво алмазів у лабораторіях (lab-grown diamonds) в умовах високих температур. Відрізнити природні алмази від вироблених в лабораторії зараз можуть лише експерти.

Вироблені у лабораторіях алмази конкурують з натуральними, є дешевшими і поступово завойовують ринок. Це викликає, зокрема, побоювання в Росії, яка прагне зберегти домінування природних алмазів.

Компанія “Алроса”, провідним акціонером якої є російська держава, контролює понад 90% видобутку алмазів в Росії. Вона платить великі податки в російський бюджет, які йдуть і на російську армію. Компанія також шефствує над підводним човном Чорноморського флоту Росії “Алроса”, який має на озброєнні ракети “Калібр”. Такими ракетами Росія неодноразово обстрілювала Україну.

До травня цього року “Алросу” очолював син Сергія Іванова, колишнього голови адміністрації президента Росії.
За даними OEC, у 2021 році більша частина російських необроблених алмазів надійшла в чотири країни – Бельгію (40%), Емірати (27%), Індію (19%) та Ізраїль (8%). Для Ізраїлю необроблені алмази взагалі є ключовою статтею імпорту з Росії.
Разом країни ЄС, США та Велика Британія, за даними UN Comtrade, 2022 року купили необроблених російських алмазів на 1,5 млрд доларів. 95% з них купили підприємці з Бельгії.

Саме Бельгії дорікнув за позицію щодо російських алмазів президент України. У промові до бельгійського парламенту в березні 2022 року Володимир Зеленський заявив, що світ поділився на тих, хто бореться за свободу, і тих, хто навіть не хоче помічати, чого вартує боротьба за неї.
“Світ тих, хто вважає, що російські алмази в Антверпені, наприклад, – це важливіше, ніж війна на сході Європи”, – відзначив він.
Від початку повномасштабної війни санкції проти “Алроси” запровадили лише кілька держав – Україна, Канада, США та Австралія у квітні 2022 року, Нова Зеландія у червні 2023 року. Британія заборонила імпорт російських алмазів у травні 2023 року.
Санкцій на рівні “великої сімки” досі немає через позицію ЄС, на яку впливає Бельгія. У 2022 році Guardian писала, як “Алроса” неодноразово зникала з попередніх варіантів санкційних списків ЄС, попри наполегливі прохання Польщі та країн Балтії.

Не з’явилася російська компанія і в останньому санкційному пакеті ЄС у червні.

У травні 2023 року прем’єр Бельгії Алекандер де Кроо в інтерв’ю Financial Times заявив, що країна готова стати “провідним партнером” у запровадженні санкцій проти Росії, але потрібно вдосконалити механізм, згідно з яким працюють санкції.
“Ми хочемо витіснити російські діаманти із західних ринків. Але ми не досягнемо цього за допомогою нинішніх прямих заборон на російські діаманти. Вони не мають жодного значущого впливу на фінансові потоки для російської військової машини”, – заявив він.
На його думку, необхідно запровадити механізм відстеження алмазів, щоб не дозволити маскувати російські алмази під видобуті в інших країнах.
У своєму рішенні на саміті в Хіросімі у травні 2023 року країни G7 зобов’язалися обмежити торгівлю російськими алмазами, хоча конкретних рішень, як втілити ці обмеження, поки що немає.
І справа не лише в інтересах бізнесу, але й в тому, як саме застосовувати санкції проти алмазів.
Чому важко застосовувати санкції проти алмазів
Голова дослідницької компанії діамантового ринку Edahn Golan Diamond Research & Data Едан Голан пояснює, що санкціонувати алмази складно через особливості ринку та законодавства.
По-перше, існує модель експорту алмазів “змішаного походження”, яка дозволяє ухилитися від санкцій.
Експорт алмазів зараз регулюється державами в рамках Кімберлійського процесу – міждержавного форуму, який 2003 року розробив схему сертифікації алмазів, щоб запобігти фінансуванню війн, спроб скинути законні уряди завдяки коштам, отриманим внаслідок нелегального видобутку та продажу алмазів.
Це було дуже актуально, бо повстанці в кількох країнах Африки фінансували війни проти законних урядів саме завдяки видобутому камінню. Схожа історія лягла в основу голлівудського фільму “Кривавий діамант”, в якому показано, як ця практика сприяла війні в Сьєрра-Леоне.
Згідно з розробленою Кімберлійським процесом схемою сертифікації, експортер має зазначати, звідки експортують алмази, країну походження та інші характеристики.

“Але якщо я експортую діаманти і з Канади, і з Ботсвани, і з Росії одночасно – тоді їх можна назвати алмазами змішаного походження. Немає жодного механізму, який може запобігти тому, щоб торговець взяв пакунок діамантів з Росії, перемішав їх з алмазами з інших країн, і експортував їх як алмази змішаного походження”, – пояснює Едан Голан.

На його думку, це велика прогалина.

“Не треба навіть брехати, що ці алмази – не з Росії, достатньо назвати їх “змішаного походження”, навіть якщо в пакунку майже всі алмази російські і лише два з іншої країни”, – каже експерт.