Якби наступ в Україні вела американська армія, вона би спиралася на підтримку авіації, яка б розбила укріплення противника ще задовго перед тим, як відправили б піхоту, натомість українські військові потерпають від нестачі авіації, недостатньої кількості бронетехніки та артилерійського озброєння, що веде до вищих втрат на полі бою, — колишній радник Пентагону Дмітрій Альперович, дослідник Центру військово-морського аналізу Майкл Кофман та британський дослідник Роб Лі з євразійської програми Інституту зовнішньої політики провели “мозковий штурм”, підсумки якого підбив у подкасті Geopolitics Decanted Альперович.

Експерти дійшли висновку, що успішність американців була б дещо кращою, але не набагато кращою.

“Тому що тут немає магії. Ви повинні пройти через мінне поле.

Отже, ви понесете багато втрат.

Американці ніколи не воювали б таким чином, вони б “килимово” розбомбили цілі мінні поля та лінії окопів задовго до того, як відправити туди хоч одного солдата.

Але в українців такої можливості немає”, — зазначив Альперович.

Експерти, посилаючись на розмови з українськими військовими, інформують, що одним з найбільших очікувань України є підсилення “старіючої авіації” сучасними літаками F16.

Українські військові також намагаються переконати шведський уряд передати Україні літаки Gripens тим, що українці продемонструють можливості шведських літаків у реальних бойових умовах.

“Просто дайте їх нам, а ми покажемо вам, як вони протистоять російським ВПС. Це буде чудово для майбутнього маркетингу вашого літака”, — кажуть українці, за словами Альперовича.

Експерт також зацитував одного з високопосадовців, з яким зустрівся у ході візиту до Києва:

“Ми запитали їх, які ваші потреби?”

І ця людина сказала:

“У мене всього п’ять потреб, і це снаряди, снаряди, снаряди, снаряди і снаряди”.

Чому не просили літаки?