Найсуворіший 40-денний Великий Піст у православних християн розпочався 19 лютого і триватиме по 7 квітня. А вже 8 квітня відзначатимемо найбільше свято – Воскресіння Христове. На рідкість цього року свято Благовіщення буде напередодні Великодня.

Дні Великого Посту особливі своїми богослужіннями. У перший тиждень чотири дні на вечірніх службах читається Покаянний канон преп. Андрія Критського. У середу та п’ятницю звершується літургія Передосвячених дарів.

Піст дуже суворий. Як правило, перші 4 дні – сухоядіння, олія та вино дозволяється у суботу та неділю. Рибу можна їсти тільки у Вербну неділю, яка припадає на 1 квітня.

Кожен з 5 тижнів Великого посту має свою назву. Духовні отці наголошують, що це особливий період для молитви та читання Святого Письма, щоб тіло підкорити духу.

Наприклад, настоятель храму Іверської ікони, що в Калинівському районі протоієрей Віталій благословив своїй пастві, навіть хворим, щодня у Великий піст присвячувати Господу хоча б дві години, відключаючи в цей час телефони, Інтернети, телевізори, а тільки молитися.

– Як з користю для душі і здоров’я прожити цей період, бо як знаємо, час не повертається назад? – поцікавилися у митрополита Вінницького і Барського Симеона

– Великий піст – це, насамперед, час покаяння і виправлення, посиленої молитви і добрих справ, протягом якого ми знову, як блудний син, повертаємось обличчям до Бога і намагаємось стати якомога ближчими до Нього,- каже Владика. – А коли досягаємо цієї мети, то настає мир – мир із Богом, із власною совістю, з ближніми. Цей мир і є наслідком того, що ми стали Божими. В Євангелії читаємо такі слова Господа Ісуса Христа: «Шукайте спершу Царства Божого і правди Його, і все це додасться вам». Якби ми всі постили і щиро шукали Царства Божого і правди Його, то піст дійсно би став часом миру і благословення. Але ми бачимо зворотну картину: в Україні точаться бойові дії, фактично триває війна, під час якої проливається людська кров і гинуть люди. Минулорічний Великий піст, на жаль, не став часом примирення в Україні. А ось чи принесе мир цьогорічний піст – знає тільки Бог. Хоча це залежить не лише від Нього, а у великій мірі від кожного з нас.

Нагадую: якщо для окремих категорій людей, таких як хворі, немічні, старі, солдати, маленькі діти, вагітні можуть бути послаблення у тілесному посту, то ні для кого не може бути послаблень у посту духовному: у молитві, в увазі до свого язика, думок і взагалі до всіх почуттів, через які у наше серце входить гріх, у покаянні, прощенні образ, у читанні Святого Письма і в добрих справах для блага ближнього. Бажаю усім, щоби прийдешній Великий піст приніс усім рясні духовні плоди.