Із 1.07.23 Пенсійним фондом Вінниччини відповідно до постанови Кабміну від 24.02.2023 №168 перераховано пенсії, призначені відповідно до ЗУ «Про державну службу», «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Про статус народного депутата України», «Про наукову і науково-технічну діяльність».

Це другий етап індексації, передбачений зазначеною 168-ю постановою. З 1.03.23 більшість видів пенсій вже проіндексували.

В липні, за матеріалами пенсійних справ, перераховано спецпенсії для 860 жителів Вінниччини. Підвищення – середній розмір якого склав 1042,5 грн. – відбулось по 831 справі,  В цілому сума підвищення не може бути меншою, ніж 100 грн та перевищувати1500 грн.

Коефіцієнт підвищення встановлено на рівні 1,197, а перерахунку підлягали основні розміри спеціальних пенсій (без урахування надбавок та підвищень), призначених до 31.12.22. Постановою Кабміну передбачено проведення липневої індексації в межах максимального розміру пенсії, який сьогодні дорівнює 10 прожитковим мінімумам для непрацездатних. Не будуть підвищуватися пенсії, розмір яких становить 20 930 грн, або вищі.

Що стосується громадян, які раніше за доцільністю перейшли на пенсії на загальних підставах, вони у будь-який час можуть звернутися до органів Пенсійного фонду для переведення на пенсію за нормами спеціального закону. Розмір пенсії, отримуваний до такого переведення, буде проіндексовано. Перехід відбудеться з дня подачі заяви з необхідними документами. Заяву можна подати особисто – до будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду, або онлайн – через вебпортал електронних послуг https://portal.pfu.gov.ua/

Ірина ЗОНОВА