Складено рейтинг вінницьких вищих навчальних закладів 2023 року

Розпочалася подача заяв до закладів вищої освіти для випускників 11 класів.

Який обрати? Пропонуємо рейтинг кращих вінницьких вишів на основі загального рейтингу університетів України.

Консолідований рейтинг закладів вищої освіти України 2023 був складений інформаційним освітнім ресурсом «Освіта.ua». На основі нього був сформований рейтинг вінницьких вищих навчальних закладів.

Отже, у рейтингу вінницьких ВУЗів перше місце посідає Донецький національний університет імені Василя Стуса. В загальному рейтингу він на 19-тій сходинці.

Найдорожчими спеціальностями університету є «Право» та «Міжнародні відносини», їхня вартість становить 32 500 тисяч гривень за один навчальний рік. А найбюджетнішими є «Біологія та біохімія», «Хімія» і «Екологія», вони коштують по 16 500 тисяч гривень.


Другу позицію займає Вінницький національний технічний університет. В консолідованому рейтингу закладів вищої освіти України він знаходиться на 23-му місці. Але, крім того, університет ще посів 6 сходинку у рейтингу «Найкращі технічні заклади вищої освіти України».

До найдорожчих спеціальностей ВУЗу входять: «Економіка», «Менеджмент», «Маркетинг», «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність», «Інженерія програмного забезпечення», «Комп’ютерні науки», «Комп’ютерна інженерія», «Кібербезпека» та «Інформаційні системи та технології», навчальний рік яких коштує 25 500 тисяч гривень. Усі інші спеціальності вартують 23 500 тисячі гривень.

Трійку кращих закриває Вінницький національний медичний університет ім. М. І. Пирогова. Він знаходиться на 26 позиції в рейтингу України. Ще наш медичний університет посів 4 місце у рейтингу «Найкращі медичні заклади вищої освіти України».

В університеті найдорожчою для вивчення спеціальністю є стоматологія, вона коштує 42 440 тисяч гривень за рік. А найдешевшими є педіатрія та медична психологія, рік навчання на цих спеціальностях буде 31 600 гривень.

Наступним в рейтингу іде Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського. В загальному рейтингу ВУЗів України він на 79 сходинці. Але він посів 5-те місце у рейтингу «Найкращі педагогічні заклади вищої освіти України».

П'яте місце дістається Вінницькому національному аграрному університету. Він посідає 134 позицію в рейтингу закладів вищої освіти України. Також аграрний університет посів 10 місце у рейтингу «Найкращі аграрні заклади вищої освіти України».

Найвища ціна за навчання це 18 000 тисяч гривень, таку ціну мають спеціальності: «Облік і оподаткування», «Фінанси, банківська справа, страхування та фондовий ринок», «Економіка», «Підприємництво та торгівля», «Комп'ютерні науки», «Менеджмент», та інші. А найдешевші спеціальності це «Агрономія», «Садівництво та виноградництво», «Лісове господарство» та інші, будуть коштувати 12 500 тисяч гривень.

І шосту сходинку у нашому топі посідає Вінницька академія безперервної освіти. В загальному рейтингу він на 222 позиції.