Міністерство культури повідомило, що відродження серіального виробництва – “питання державної інформаційної та культурної безпеки”.

Читаючи його може здатись, що українське суспільство інформують про конкурс на створення серіалів. Але це не оголошення конкурсу – міністерство провело його і місяць тому визначило 53 переможців.

“У бюджеті на 2023 рік були передбачені кошти на підтримку цього напряму. У травні-червні відбувся мистецький конкурс, організатором якого стало ДП МПІУ (Платформа іномовлення, телеканали “Freedom” і “Дім” – ред.). Станом на 19 липня було укладено 17 договорів з переможцями конкурсу за загальну суму понад 150 млн грн. Загалом у конкурсі перемогли 53 проєкти сучасної тематики від 32-х вітчизняних продакшенів. Процес укладання договорів триває, інформація по кожному договору відображається в електронній системі публічних закупівель Prozorro”, – написано на сайті МКІП.

Серед переможців, що вироблятимуть серіали за державний кошт – важковаговики медіаринку: Film, “Алхаб” (колишній “Стар Медіа”), продакшени холдингів Ігоря Коломойського “1+1 Медіа”, Віктора Пінчука StarLightMedia, а також “Квартал 95” та інші.

Ці факти збурили громадськість і культурних діячів.

Одна із них акторка Алла Самойленко в коментарі УП.Життя назвала такий конкурс “для втаємничених” – інформацію про нього в травні вона зустріла випадково в дописі колег у соцмережі.

– Регламент конкурсу на сайті Міністерства не містив ані прізвищ експертів, ані чіткої процедури проведення, – переконує Самойленко. З особистих джерел вона довідалась, що ухвалення результатів конкурсу приймалося на рівні двох осіб – режисер “Слуги народу” Олексій Кірющенко та міністр Олександр Ткаченко.

Від акторів кастинг-директорка, зокрема, почула про “проблемні моменти” майбутнього серіалу “СМТ Інгулець” від продакшену актора та телеведучого “1+1” Юрія Горбунова.

За інформацією “Детектор.Медіа”, в основі сюжету цього серіалу – історія двох друзів, які втікають з-під обстрілів у Харкові і опиняються на Кіровоградщині в смт Інгулець. Там всім керує фермер Олексій Паровоз по кличці Батя. Вчора опозиційний депутат Володимир Ар’єв написав, що його прототипом вгадується реальний аграрій Олександр Поворознюк, власник ФК “Інгулець”, герой поп-хіта “Вова, *баш їх б***ь”.
За словами Самойленко, актори, яких запросили до цьго проєкту, питали в неї поради, чи брати участь у проєкті, обговорювали діалоги й нюанси сюжету.

“Акторів непокоїло те, що це за сюжетом діють молоді люди, які ухиляються від мобілізації. Непокоїло і те, що це комедія. З одного боку, так, люди хочуть чогось жартівливого, і комедії йдуть на ура. Але, мабуть, це дуже сильно залежить від деяких обставин, від того, де людина знаходиться, чи вона в тилу, чи в окопі, де її рідні, який її морально-психологічний стан. Я не вбачаю нічого поганого в тому, що “СМТ Інгулець” це комедія. Але я погоджуюсь, що заявляти героїв ухилянтами в такий момент – якось дивно. З іншого боку, коли стало зрозуміло, що переважна більшість того, що запускається, – комедії, це викликало моє занепокоєння”, – каже Алла Самойленко.

Якість серіалів, що отримали фінансування – ще одне питання, на яке звертає увагу Самойленко.

“На реалізацію проєктів відводиться дуже короткий термін, тобто вони до 31 грудня цього року мають здати всі свої продукти Мінкульту. А враховуючи кризу з творчими кадрами, з тим, що частина людей виїхала, частина людей знаходиться на фронті, дуже багато провідних майстрів, технічних цехів знаходиться на нулі. Як група “Адама” – там і продюсери, і режисери, і оператори, і режисери монтажу – як в цих умовах їм вдасться реалізувати такий потік продукції, чесно кажучи, важко зрозуміти”, – говорить кастинг-директорка.

Сьогодні результати конкурсу – в топі найобговорюваніших тем в соціальних мережах та в політичних верхівках. Колишня директорка столичного кінотеатру “Жовтень” Людмила Горделадзе написала: “На комітеті з гуманітарної політики Верховної Ради підняли питання серіалів на 400 млн. грн. і домовилися терміново заслухати О.Ткаченка і обговорити з урахуванням громадського резонансу. Слідкуємо!” Поки що Комітет офіційно не повідомив, коли заслухає міністра культури.

Як відомо, напевно уже і не заслухає. Бо Ткаченко вчора повідомив, що подав у відставку.

Відомо, що на запитання журналістів, чи мають, мали зв’язки переможці конкурсу, що за державний кошт будуть знімати фільми з рф, міністерство відповіло, що перевірка проводилась. Зв’язків не виявлено. Але журналісти навели приклади, що такі зв’язки були. Просто деякі телекомпанії змінили назви.

Жаль, що це ж міністерство на заклики журналістів України, що знищуються друковані видання через реорганізацію Укрпошти та відсутність державної підтримки, так і не відреагувало. Не знайшло і навіть не шукало механізмів як зберегти редакційні колективи і вже готові газети – складові інформаційного фронту Украіни! А це мільйони читачів! І в цей час так спокійно розподілило державні кошти на телекомпанії, які дотичні до олігархів та вже й так з’їдають левову частку дотацій з бюджету України!

Підтримка медіаринку – це всіх і однаково! Прозоро і неупереджено!

На жаль, ми цього не побачили в рішеннях цього міністерства.

І як представники інформаційної політики України, хочемо засвідчити, що за всі часи існування міністерства цей склад найгірше враховував потреби редакційних колективів друкованих ЗМІ. Він наче ставить за мету похоронити нас заживо!

От дайте відповідь, для чого вбивати живі, популярні видання, які мають десятки мільйонів читачів по Україні, а сотні мільйонів витрачати на сумнівні проекти з смішариками на тлі трагізму війни?!

Ваш «33-й»