– Повістками, поки що у статусі свідків, викликають до УСБУ вінницьких громадянських активістів, котрі брали участь у недільних мітингах у Києві, на котрі закликав громадян Михайло Саакашвілі, — написав у соцмережі активіст Анатолій Банах. – Поки знаю про три повістки землякам… Інших викликали телефоном. На мою думку, пахне тим самим, що було при Януковичі. А що робиться в інших регіонах – це жах. Проте нас такі антидемократичні дії спецслужб не лякають. У неділю ми знову вийдемо на Марш за майбутнє України. Тільки вже будемо у Вінниці.

Цікаво, що всі розуміють, скільки часу і ресурсів доведеться витратити СБУ, аби розшукати свідка і вручити йому під розпис повістку, опитати його, оформити відповідні пояснення, відзвітувати керівництву і т.д.? Це ж сотні людей, і лише з однієї Вінниці. І все це провадиться, вочевидь, у масштабах України?

Лідер «Руху нових сил Вінниччини» вже був на «бесіді» в СБУ із повісткою.

– Загалом повістки отримали десять чи вже більше вінничан… В тому числі і я. В СБУ розпитували про так звану «Справу Курченка» і фінансування «Руху нових сил». Спробували тиснути, — розповів Леонід Марценковський. – Але я за фахом адвокат і такому тиску протистою легко, бо це моя робота. Думаю, це лише початок цих «бесід» та «душевних» зустрічей.

– А хто «здав» СБУ список учасників акцій?

– Ми шукаємо джерело витоку інформації. Всі такі акції СБУ фільмує та ідентифікує учасників, перевізників та організаторів. Все, як під час Майдану… В їхній роботі нічого не змінилось.

Водночас 18 лютого вінничани також виступили проти олігархічної системи в країні та політичних репресій. Тому в неділю о 12.00 кілька сотень наших земляків приєднались до «Маршу за майбутнє», головним гаслом якого була відставка Президента України. Організатором акції став «Рух нових сил» Михайла Саакашвілі. Активісти також почали збирати підписи з вимогою відставки Президента Петра Порошенка. Загалом марш відбувся у всіх обласних центрах країни, а участь у них взяли близько 100 тисяч людей.

– Зараз головне – це спільна позиція. Ми також вимагаємо відставки Президента і зробили це під державним прапором та прапором боротьби – червоно-чорним, – заявив Вадим Каліцкий, лідер вінницької партійної організації «Альтернатива».

На завершення мітингу учасники акції пройшлись до стели Небесної сотні та вшанували пам’ять Героїв Майдану та неоголошеної війни.

Нагадаємо, 12 лютого третього президента Грузії, лідера «Руху нових сил» Міхеїла Саакашвілі затримали у столичному ресторані і видворили на приватному літаку з України до Польщі за процедурою реадмісії. 13 лютого під час прес-конференції у Варшаві Саакашвілі заявив, що займатиметься політичною діяльністю в Європі. 14 лютого в Нідерландах йому надали посвідчення особи, яке дозволяє проживати і працювати в країнах — членах Євросоюзу. Після чого він заявив, що «як ніколи рішуче налаштований повернути своє українське громадянство».

Вікторія Микитюк
Роман Ковальський