Зараз пропагандисти і офіційні рупори РПЦвУ в публічному просторі намагаються відмежувати себе від РПЦ і токсичного патріарха кирила гундяєва. Вони вигадують різні нісенітниці на кшталт “наш патріарх Онуфрій”, “ми незалежні від РПЦ” і т.п. Давайте, ще раз запитаємо представників РПЦвУ, які вважають себе і свою структуру відокремленою від РПЦ:

  1. Хто дарував РПЦвУ автокефалію?
  2. Чи є в РПЦвУ Томос про автокефальний устрій?
  3. Яка з Помісних Церков визнала автокефалію РПЦвУ?
  4. В якій з Помісних Церков ім’я предстоятеля РПЦвУ внесено у Диптих та поминається за богослужінням?
  5. Яка з Помісних Церков надіслала предстоятелю РПЦвУ Мирну грамоту?

Ще цікаво дізнатися у представників РПЦвУ, чи визнає їхню автокефалію і незалежність сама РПЦ і яке її ставлення до медійної діяльності пропагандистів РПЦвУ в питаннях відносин РПЦвУ та РПЦ?

Якщо з наведених питань немає чіткої і позитивної відповіді, то:

  1. РПЦвУ не є автокефальною Церквою, а залишається частиною РПЦ Московського патріархату.

Або:

  1. РПЦвУ самопроголосила “автокефалію” і тим самим відпала у розкол зі світовим Православ’ям. Тобто стрімко і впевнено прямує у розкол.

Для нас є відповіді на ці запитання і статус РПЦвУ визначений самими статутними документами цієї релігійної організації. Т.з. УПЦ, є частиною РПЦ. Для того, щоб це перевірити відкриваємо Статут УПЦ у новій редакції і читаємо:

«Українська Православна Церква є самостійною і незалежною у своєму управлінні та устрої відповідно до Грамоти Патріарха Московського і всієї Русі Олексія ІІ від 27 жовтня 1990 року. Керівний центр Української Православної Церкви знаходиться у м.Києві» (1.1).

Далі дивимося Грамоту 1990 року, що там написано про УПЦ Московського патріархату:

«…Українська Православна Церква, з’єднана через нашу Російську Православну Церкву з Єдиною Святою, Соборною та Апостольською Церквою, без соборного вирішення всієї Православної Кафолічної Повноти нехай не змінює у себе нічого, що стосується догматів віри та святих канонів».

Таким чином, УПЦ Московського патріархату в “новому” своєму Статуті не згадує свій зв’язок з Російською Православною Церквою, а посилається на Грамоту 1990 року, але в самій Грамоті чітко вказано що УПЦ (Московського патріархату) є частиною Російської Православної Церкви через яку УПЦ (Московського патріархату) з’єднана з усім Православним світом.

Таким чином Українська Православна Церква Московського патріархату (РПЦвУ) була і залишається частиною Російської Православної Церкви, а кирило гундяєв її патріархом. Допоки незалежність РПЦвУ від РПЦ не буде задекларована в офіційних статутних документах вона буде частиною або єпархією РПЦ. Тому дорогі представники РПЦвУ не треба брехати і тим більше публічно намагатися відокремитися від московського патріархату, адже для вас РПЦ, це “мати церква” розкол з якою не змивається навіть мученицькою кров’ю.

Благовіст