Схоже, що ракети по собору та мирних українцях остаточно порушили єдність в рядах священнослужителів УПЦ МП. Для багатьох це стало моментом істини і вони відкрито заявили, що РПЦ благословляє війну, розпочату росією проти України. Хоча патріарх Онуфрій все ще намагається всидіти на двох кріслах, відверті, гнівні листи Кірілу вже полетіли з України.

Ми уже публікували листа вікарія Одеської єпархії УПЦ МП архієпископа Арцизького Віктора.

Хоч цей лист був адресований очільнику ворожої безбожної церкви, на нього відповів інший “священнослужитель”. Свої “п’ять копійок” він вставив на власному телеграм-каналі.

Як і очікувалось, замість співчуття лейтмотивом відповіді стали зверхність, погрози та цитування кремлівських методичок. Зрозуміло, що відповів архієпископу Арцизькому Віктору російський митрополит Клинський Леонід устами Гундяєва. Він, як підкреслили в Центрі стратегічних комунікацій, є одним з ідеологів війни проти України, вихваляння якої легко можна знайти й у групі Леоніда в телеграмі.

Тож у своїй відповіді на лист архієпископа Віктора він не відступив від задумів Кремля та пообіцяв й надалі захоплювати українські єпархії. А також в кращих традиціях повторював абсурдні гасла російської методички.

Передусім він припустив, що архієпископа Віктора могли змусити написати подібного листа. А одразу після цього почав йому погрожувати та вказувати на нібито місце у ніг московських попів. Мовляв, такі слова, що ганьблять і проклинають патріарха “ніхто не спустить”.

Та й взагалі, не може нібито УПЦ МП самостійно виходити чи ухвалювати рішення “за межами Грамоти виданої УПЦ МП у Москві”, адже це є нібито порушенням канонічних норм і правил. І вимагати щось від патріарха Гундяєва тоже, за його словами, не можна – лише просити. Тож єпархії “надалі переходитимуть під пряме підпорядкування” РПЦ.

Окрім того, не вивітрився з хворої лютим цинізмом голови московського попа й пункт методички про “ви самі себе обстрілюєте”. Так, на думку попа, страшенні руйнування Спасо-Преображенського собору спричинила не російська ракета, а українське ППО.

Ця відповідь і ця зверхність є доктриною РПЦ щодо православних українців і всього українського народу. Мовляв, ви другосортні. Тому всі українські єпархії будуть анексовані.

Нагадаємо, що таку відповідь митрополит Клинський Леонід записав у відповідь на вимогу архієпископа УПЦ МП “відстати від нашої церкви”. Також у своєму гнівному листі архієпископ Арцизький Віктор підкреслив – після обстрілу зрозумів, що “спільного з вашими розуміннями в УПЦ нічого вже давно немає”.

Раніше повідомлялось, що з 14 липня українські православні єпархії, котрі знаходяться на окупованих територіях Донецької області, вже перейшли під пряме управління Москви. Такий перехід вони пояснюють тим, що вони нібито “завжди були частиною РПЦ, і лише керувалися допомогою УПЦ”.

Ми уже повідомляли, що у своєму листі архієпископ Арцизький та вікарій Одеської єпархії УПЦ МП Віктор розкритикував Кіріла Гундяєва. Він нагадав Кірілу, що УПЦ повністю вийшла з підпорядкування РПЦ, а також викрив його та інших російських попів на лицемірстві: “Не раз ви, у своїх проповідях, говорите про єдність “Святої Русі”, яку ви своїм благословенням та справами повністю знищуєте”.

Також архієпископ заявив, що УПЦ вже давно немає нічого спільного з головою РПЦ, адже той її втратив через особисті амбіції. Він закликав Кіріла не дискредитувати УПЦ та не знищувати її своїм “благословенням”. А також – “відстати від нашої церкви”.