Про це повідомив вінницький міський голова Сергій Моргунов.

Вінниця може зав’язати побратимські стосунки зі ще одним містом – Нансі, що у Франції. Міський голова Вінниці Сергій Моргунов 18 липня особисто познайомився з мером французького міста Матьє Кляйном.

Під час першої зу­стрічі, що від­булася в онлайн-форматі, очільники громад розповіли про свої міста та домовилися про подальшу спів­працю та обмін досвідом в різ­них сферах.

Мер Нансі Матьє Кляйн висловив під­тримку Україні у боротьбі з агресором та зауважив, що його громада готова до тісної спів­праці з нашим містом.

«Нансі знаходиться поруч з Люксембургом, Німеччиною та Бельгією. Це університетське місто, яке налічує понад 50 тисяч студентів. 10 тисяч з них – іноземці. В Нансі є 11 міст-побратимів, серед яких Люблін і Карлсруе. В майбутньому ми хочемо стати побратимами й з Вінницею, утворивши трикутник між нашими трьома містами, – сказав мер міста Матьє Кляйн. – З початку війни ми тісно співпрацювали з Любліном. Це місто прийняло 150 тисяч бі­женців з України. Ми відправляли туди фури з гуманітарною допомогою, а також прийняли українців до себе. Ми сподіваємося на довгу співпрацю з вашою громадою та хочемо супроводжувати Вінницю під час війни».

Як зазначив Сергій Моргунов, розвиток друж­ніх відносин на міжнародній арені зараз має надзвичайно велике значення для майбутнього всієї України. Він також зауважив, що комунікація між нашими містами була б неможливою без мера Карлсруе Франка Ментрупа, який порекомендував Вінницю Нансі та навпаки.

«Війна вплинула на розвиток всіх територіальних громад, і зараз вся діяльність Вінницької міської ради та економіки міста спрямована на допомогу ЗСУ, підтримку переселенців, допомогу містам, які знаходяться поруч з зоною активних бойових дій. Ми також посилено працюємо в частині забезпечення міста необхідними умовами для роботи як критичної, так і цивільної інфраструктури. Надзвичайно важливо, щоб містом курсував транспорт, а в домівках вінничан були вода, світло, опалення тощо», – сказав Сергій Моргунов.

Під час розмови очі­ль­ники муніципаліте­тів знайшли багато спіль­ного між нашими міс­тами. Зокрема в частині вдосконалення просторового розвитку, громадського тран­спорту, збереження довкілля та ін­ших сферах.

«Під час онлайн-зустрічі з моїм колегою Матьє Кляйном обговорили напрямки подальшої співпраці та обмін досвідом в різних сферах. Це просторовий розвиток, міська мо­біль­ність, освітні програми на базі наших шкіл та університетів з можливим стажуванням у французькому місті. У Нансі також активно розвивається медицина і є передові практики з виготовлення протезів.

Для нас дуже важливо допомогти нашим захисникам отримати повноцінну реабілітацію після поранень та якомога швидше повернути їх до життя. Тож досвід французьких колег стане для нас дуже цінним», – сказав міський голова Вінниці Сергій Моргунов.