Митрополит Онуфрій під час проповіді заявив, що преподобний Антоній Печерський (на фото) належав до УПЦ.

Як відомо, Антоній став засновником Києво-Печерскої Лаври. Але до цього він, йдучи із Константинополя ( нині Стамбула) заснував на Вінниччині Лядівський скельний монастир. Тут мешкав і мав власну келію. За деякими свідченнями жив тут 3-7 років. Нині – це одна із найдавніших пам’яток християнства у світі. Їй більше 1000 років.

А вже потім преподобний Антоній пішов до Києва.

Там заснував Києво-Печерську лавру. І все чернецтво на Русі. Але був настільки скромним, що заповідав, навіть не вказувати де його могила. Відмовився і від будь яких посад- зокрема стати настоятелем Лаври…Преподобний Антоній був монахом Вселенського (Константинопольського) патріархату. В юрисдикції цього патріархату Лавра перебувала від заснування у 1051 і аж до 1686 року. І вже потім Лавра перейшла у підпорядкування московської церкви.

Заснована преподобним Антонієм Києво-Печерська лавра.

Та і то, як знаєте, під примусом та не зовсім за канонічними правилами.

Але, зверніть увагу! Лавра майже вдвічі довше була у складі Константинополя, ніж у складі РПЦ.

То виникає просте запитання – до кого ближче все українське православ’я? До матері Церкви в особі Вселенського патріархату, який був вперше  проголошений офіційним органом світового християнства у Візантії? А ця країна, столицею якої був Константинопіль, вперше визнала християнство офіційною релігією світу.

Чи РПЦ, яка примусово перевела Київську митрополію до Москви аж у 1589 році? Коли окупували Україну підступними Переяславськими радами і винищенням козацтва?

Заснований ним ще до Києво-Печерської лаври Лядівський скельний монастир.

Москва уперше згадується тільки у 1147, а Московський патріархат почав існувати аж у 1589.

Та і той століття вважався не канонічним….

Бо він, по суті, анексував Київську митрополію: і цю анексію у 2018-му відмінив

Вселенський патріарх, повернувши їй самостійність та надавши Томос.

Його могли отримати і в УПЦ(МП), якби пішли на цей об‘єднавчий Собор. Але тоді вони вибрали РПЦ та Кіріла. Він був їм настільки близьким, що послухались та пішли у розкол із православ’ям світу, які визнали волю Вселегського патріарха Варфоломія.

Які наслідки таких популістичних дій під тиском пропагандосів Кремля – показав час.

А МП і їхнім очільникам порада – не порушуйте одну із основних заповідів Божих… яку – продовжте самі.

Тетяна Редько