Тростянецька селищна влада знайшла собі ворогів — членів виборчої комісії, які, виконуючи свій громадський обов’язок, ухвалили законні рішення про заміну ручних депутатів, толку для громади від яких не було від слова «зовсім».

Протягом останніх двох місяців посадовці селищної ради буквально відкрили полювання на тих членів комісії, чиї рідні працюють в місцевих установах чи підприємствах, щоб шантажем і залякуваннями примусити голосувати так, як хочеться очільниці Тростянця. Дивним здається те, що здійснюється такий тиск на членів комісії від партії «Слуга народу». Складається враження, що зухвалості та впевненості у безкарності у місцевої влади просто немає меж.

Одна із членів комісії після погроз про звільнення з роботи доньки припинила відвідувати засідання виборчої комісії, аби не наражати свою дитину на безробіття. Людину можна зрозуміти: якби вам щодня погрожували з селищної ради, тероризували «телефонним правом», перепиняли на вулиці, викликали «на килим» — чи вистачило б вам сил протистояти чиновницькому свавіллю?!

Колишній селищний депутат Сергій П., якого позбавили повноважень ще в квітні, випитував по родичах і сусідах членів виборчої комісії, хто де працює із рідні, та передавав цю інформацію місцевим владним «рішалам». У маленькому містечку майже всі один одного знають, тож інформація про такі походеньки і зібрані дані розійшлася миттєво.


Перед початком засідання виборчої комісії юрба селищних посадовців засіла в кущах біля приміщення музичної школи, де проводилося засідання. Брали на список тих, хто прийшов, щоб відразу готувати «страшилки» для чоловіків і дітей.

«Свої» люди в комісії вели прямий ефір, і як тільки були прийняті відповідні рішення, родичі членів комісії на телефони отримали погрози про звільнення з роботи. Надходили сповіщення як від керівників агрохолдингу, так і від місцевих апаратчиків ради. В «групі тиску» були помічені: секретар селищної ради О.Ткач, головний бухгалтер селищної ради Л. Гаврилюк, заступник селищного голови В.Маснюк, інспектор В.Льоля. Цього разу обійшлося без голови Л.Червонецької (відпустка), хоча двома тижнями раніше вона особисто очолила «групу» впливу на членів виборчої комісії.

У середині робочого дня зібрала натовп підлеглих для морального тиску на членів комісії. Тільки от непохитну істину про те, що члени виборчої комісії не підзвітні органам місцевого самоврядування, воліла забути. Як і забула навчити своїх підлеглих не слати прокльонів і образ на інших членів комісії. В іншому випадку доводиться визнати, що лайка, обсварювання, погрози і шантаж — це улюблені методи «впливу» на громаду. Залякати людей, домогтися шантажем своїх незаконних цілей — хіба для цього обирають місцеву владу?

Валерій РАТУШНИЙ,
громадський активіст