Я поважаю сьогоднішнє свято і Володимира Великого! Він один із творців держави України- Київської Русі!
Але я вкотре переконую, що Київську Русь святив князь Аскольд! І це було приблизно за 80 років до того, як Володимир ПОВЕРНУВ християнство до Києва, зробивши його державною релігією! Вже успадкувавши віру від бабусі -княгині Ольги.
З цього треба починати наш відлік! З цього! Бо тоді буде чітко показано – хто є хто.
Бо коли князь Аскольд взяв в облогу Константинополь, він побачив диво – християни цього міста об’єднались, взяли Ризу Матері Божої і пронесли її по узбережжю блокованого міста.
І тоді почалось справжнє диво – почався шторм, що топив військо Аскольдове. Він був вражений і прийняв християнство з усім своїм військом. Підписав мирову з Константинополем, столицею Візантії, яка стала першою державою у світі, що визнала християнство офіційною релігією ще 500 років до цього. Саме Аскольд привіз до Києва християнство. Зрозуміло, що після Апостола Андрія Первозванного.
У нас було за Аскольда вже десятки церков. Сюди приїздили богослови Кирило та Мефодій, що взяли староукраїнську мову в основу старослов’янської!
Але регент малолітнього князя Ігоря, з російського Новгорода Олег, вирішив підступно захопити з ним Київ.
Олег і Ігор вступили у змову з нехристиянами Києва. Ватники, як би їх назвали тепер, відчинили ворота до міста. А потім вбили нашого першого князя – помазаника Божого Аскольда! Далі – повбивали християн та зруйнували всі християнські храми!
Чому досі жодна українська церква саме з цього історичного факту не починає історію українського християнства? Чому перший мученик – помазаник Божий Аскольд не представлений в наших храмах як мученик? А багато де – російський цар Ніколай?!
Ви розумієте, чому саме від Володимира російська держава та церква і її донька МП починають трактувати історію християнства на Русі?! Тому, що якби цю історію посунули в час попередника князів київських Аскольда, то показали б наскільки різнилися князі мокшанських країв і наші, українські, київські!
Що князі з боліт не підтримували, а нищили тоді християнство! Як і храми. Відзначались підступністю, жорстокістю, їм була ворожа християнська мораль!
Ну все як зараз! Мені дивно, чому стільки інститутів нашої держави досі не взяли в основу української політики саме цей КЛЮЧОВИЙ і кричущий історичний факт?! Вєщій Олег, князь московитів – руйнівник і вбивця християн! Андрій Боголюбський – крадій наших ікон і вбивця. Іван Грозний – кат із вийманням очей будівничим соборів… такі ж і інші! Аскольд – князь Київський перший український керівник держави, вбитий московитами! Це ж руйнує весь міф роспропаганди про духовні та християнські скрепи!
Ясно?! Є сподівання, що скоро на Аскольдовій могилі у Києві виникне Пантеон полеглих за Україну, і саме це місце і ця пам’ять стане нашим святим місцем! Від Аскольда до Героїв
цієї війни. Перший, що вже там поряд – Да Вінчі.
І це символізує одне і те ж – впродовж тисячоліття – кровне протистояння, а не братерство із ось таким підступним дрантям!
Разом до Перемоги! Доки наші славні ЗСУ повертають наші українські території, повертаймо ПРАВДИВУ історію України-Київської Русі!
Ну це ж так ясно, як Божий день!!!

Тетяна Редько