Вінницька міська рада вирішила, що вона у січні плідно попрацювала, то можна себе і преміювати. Цього разу зважилися нарахувати по 125 відсотків від зарплат міському голові, секретарю міської ради і п’ятьом заступникам.

«Нарахування премії провести у лютому 2018 року за підсумками роботи та згідно з відпрацьованим часом за січень у межах коштів, передбачених у кошторисі та економії фонду заробітної плати», — йдеться у документі.

Це вже традиція, що українські чиновники щомісяця нараховують собі захмарні суми премій. А річні чи квартальні премії можуть сягати сотень тисяч чи мільйонів гривень.

Вони більше – не бідні. Проте українцям досі наполегливо радять рахувати їхній скромний дохід за допомогою «окладів». Коли люди шокувалися розмірами премій, Володимир Гройсман сказав:

«Треба вгамувати апетити, що накручують надбавки на начебто маленьку зарплату. Зараз усе – оклад, і до 30% зможеш премії абощо як заохочення – все». Він запевнив, що «просто за процес» чиновникам платити ніхто не буде, а достойні премії дадуть тим, в кого кращі показники – наприклад, 10-відсоткове економічне зростання.

Чи досягла Вінниця такого економічного показника — питання відкрите. Але премії за роботу чиновники отримають. Хто ж вгамує їхні апетити?

Ілона ВАЛЬТЕР