Про Ангеліну Колісник — дівчинку-«дюймовочку» з Теплицького району, котра має рідкісне захворювання, наша газета розповідала ще раніше. На її лікування потрібно чимало грошей. А тепер додалося й інших проблем. Навіть не фінансових, а суто бюрократичних, про які і завів мову на сесії обласної ради депутат обласної ради Євген Власюк.

– У 2015 році до мене особисто звернулася мама Ангеліни. Тоді з депутатського фонду ми виділили для неї 10 тисяч гривень, приїхав голова обласної ради Анатолій Олійник, і ми вручили гроші дитині на лікування, — розповідає депутат. — Історія набула розголосу, ми розповіли про Ангеліну всій Україні, і батькам вдалося зібрати для доньки 13 тисяч доларів. Малій провели дороговартісні аналізи за кордоном, лікарі дізналися, що відбувається з дівчинкою, як змінюється її організм, визначилися з лікуванням. Я почав писати депутатські запити з проханням виділити 200 тисяч гривень на лікування дівчинки. Гроші виділили, і вони «впали» у районний бюджет. Районна рада спрямувала їх на лікування дівчинки, ми почали думати, як їх розумно витратити. Вперше Ангеліні виділили дорогий препарат з ендокринологічного центру. Перед цим для неї купували іноземний препарат, і дитина виросла на 1 сантиметр. Вітчизняний безкоштовний такого ефекту, на жаль, не дав, тому були змушені повернутися до попереднього. На один рік лікування потрібно приблизно 140 тисяч гривень. Коли мама привезла з Києва документ, де була вказана назва препарата і потрібна доза, голова РДА їй вказала, що, на її думку, цей препарат і дозу вписала сама мама…

Я не можу знайти спільної мови з головою Теплицької райдержадміністрації. Через свої якісь дуже дивні погляди вона протримала документи на виділення для цієї дівчинки з бюджету 200 тисяч гривень 2 місяці, не провела їх, і вони повернулися до бюджету.

Мені соромно за себе, що ці гроші, котрі вже були виділені, через чиюсь халатність не були витрачені так, як потрібно. Переконаний, що якби батько дівчинки був якимось депутатом, то проблема така з виділенням грошей навіть не виникала б. Я вийшов зі зверненням до депутатів допомогти цій дитині, але вони мене не підтримали. Щось не так з нашим суспільством. Ми вирішуємо якісь глобальні проблеми, закриваємо бібліотеки, але елементарно допомогти дитині — духу не вистачає.

– Про те, що ці гроші виділили нам, я дізналася наприкінці листопада, — розповідає Люба, мама Ангеліни. — Ми тоді саме були на лікуванні у Липовецькій лікарні відновного лікування. Ми покинули лікування і поїхали по довідки до Вінниці. Але з’ясувалося, що це не така довідка. В ній має бути вказана кількість упаковок препарату і дози. Довелося їхати у Київ, у велику негоду. Наша лікар Євгенія Глоба виписала довідку і своєю рукою написала кількість препарату. Але Людмила Марцин сказала, що довідка ця сфальшована… На думку лікарки, той препарат, котрий ми отримували безкоштовно, незважаючи на одну й ту ж діючу речовину, менш дієвий, тому треба купувати інший. Ми купили для дитини препарат на три місяці. Одна ампула коштує більше 3 тисяч гривень. Я дуже переживаю, що через це все можу позбутися роботи. У Теплику почали говорити, що за дитячі гроші ми купили новий автомобіль. А ми навіть копійки з тих грошей в руках не тримали…

Ангелінці потрібні лікування і операції. Крім всього цього, вона дуже гарно навчається у третьому класі. У 9 років її зріст всього 83 сантиметри. Ми не чекаємо, щоб нам давали гроші, а самі їх заробляємо. Я працюю статистиком в лікарні, чоловік — на СТО, в нас батьки тримають підсобне господарство, тому ми не сидимо на дитячі гроші.

Голова Теплицької райдержадміністрації Людмила Марцин була незворушною:

– З обласного бюджету нам прийшло розпорядження сесії, і на районний бюджет надійшли 200 тисяч гривень з позначкою «інша субвенція». Більше жодного цільового призначення не було. Ми робили запит на департамент фінансів, нам відповіли, що на лікування Ангеліни Колісник. Тоді ми зробили запит до ендокринологічного диспансеру і отримали відповідь, що Колісник Ангеліна отримує безкоштовне лікування і кожні три місяці лікарі проводять огляд і призначають потрібні медикаменти. Головний лікар запевнив, що лікуватися Ангеліна буде безкоштовно. В такому разі на яке таке лікування я маю виділити ці гроші, якщо дитина лікується безкоштовно? Мама казала, що дівчинці потрібна операція. Але я пояснила, що ці гроші готівкою ми не можемо їй дати. Вона поїхала до Києва по довідку і привезла, де вказаний препарат з тією ж діючою речовиною, котрий вона отримує у Вінниці безкоштовно. То на що я маю перераховувати гроші? Я їх не вкрала і не дала іншим вкрасти. Вони повернулися до бюджету. Для цієї дитини ми неодноразово збирали гроші. І громадські організації їм допомагають.

Валерій Коровій під час сесії зазначив, що голова РДА йому доповіла, що ці гроші можуть бути витрачені не за призначенням. Тому й порадив молодому депутатові спочатку добре розібратися у цій історії. А маленька «дюймовочка» відчайдушно намагається вирости. Навіть попри залізобетонний бюрократизм. І понад усе мріє догнати у зрості своїх ровесників.