Українська православна церква московського патріархату хоче святкувати Різдво 7 січня, а не 25 грудня. Її представники дали зрозуміти, що рішення української влади на них не вплинуло.

Отець Олександр (Клименко) з УПЦ МП прокоментував закон про перенесення дат свят, який нещодавно ухвалив Володимир Зеленський. Спочатку журналісти звернулися до підсанкційного митрополита Антонія, якого вважають другою людиною УПЦ МП, але той кинув слухавку.

Отець Олександр заявив, що українська православна церква московського патріархату не буде відзначати свято 25 грудня. Вона й далі святкуватиме Різдво 7 січня. За словами Клименка, попри те, що ця дата тепер не буде державним вихідним, його церква все одно відзначатиме свято саме у цей день.

Він також сказав, що після затвердження президентом України 25 грудня державним святом для УПЦ ПМ “нічого не зміниться”. Окрім цього Клименко процитував слова патріарха Філарета, який раніше заявляв, що святкування Різдва 7 січня “не є наближенням до РПЦ”.


Нагадаємо, що Православна церква України на Помісному соборі в Києві затвердила перехід із Юліанського на Новоюліанський календар. На думку аналітиків, це необхідно, щоб повернутися до християнських витоків, європейських традицій і для духовної незалежності українців. А також це покладе кінець безкінечним чварам між віруючими, яких московська церква постійно намагається пересварити за принципом "раздєляй і властвуй".

Цинічність та жорстокість окупантів вже засудили священики УПЦ МП після ракетного обстрілу Спасо-Преображенського собору в Одесі. Нагадаємо, після того, як російські загарбники вдарили по цьому храму, вікарій Одеської єпархії УПЦ МП звернувся до патріарха Кіріла. Архієпископ Арцизький Віктор обурився російською агресією та закликав голову РПЦ Гундяєва дати спокій УПЦ.

Після цього було звернення і до Онуфрія. Священнослужителі УПЦ МП закликали його зібрати собор та розірвати стосунки з РПЦ, щоб про це знали і помісні церкви, і Москва.

Однак, ось такі делікатні "непорозуміння" стосовно духовної єдності української нації ставлять під сумнів щирість промосковського духовенства в Україні.

Вадим Снігур